"Nanotechnologie biedt volop kansen voor nieuwe producten en industrieën"

“De noodzaak om te innoveren wordt alsmaar groter, in welke business je ook zit. Daarom maak ik mijn klanten graag alert op nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo zal nanotechnologie onze wereld ingrijpend veranderen. In het NanoLab in Eindhoven liet ik onze klanten zien hoe ver deze technologie al is en waar het wordt toegepast."

"In zijn ondernemerscollege ‘Nanotechnologie: klein is het nieuwe groot’ gaf Dave Blank al aan dat nanotechnologie niet alleen impact heeft in de ICT-sector of de halfgeleiderindustrie, maar in veel meer sectoren. Zijn verhaal was voor ons aanleiding om relaties uit te nodigen voor een bezoek aan het NanoLab. Zo inspireren we ondernemers die nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden.

Heel goed in heel klein

Op het gebied van micro- en nano-componenten is Nederland op dit moment wereldleider. Ons land is blijkbaar heel goed in heel klein. Denk daarbij aan klein, héél erg klein. Om een idee te geven: één haar is 50.000 nanometer. Wanneer je met nanotechnologie bezig bent, zijn stofdeeltjes op je kleding dus van grote invloed. In laboratoria wordt daarom gewerkt in cleanrooms die zijn voorzien van uitgekiende filtratiesystemen. Achter glazen deuren met luchtsluizen kom je in oranje verlichte ruimtes die je alleen in een stofwerend pak, inclusief sloffen en muts, mag betreden. Voor de machines in cleanrooms zijn miljoeneninvesteringen nodig.

Kansen voor nieuwe producten

De deelnemers aan het werkbezoek waren zichtbaar onder de indruk van de mogelijkheden die nanotechnologie biedt. De innovatieve technologie zorgt niet alleen voor betere prestaties met smartphones, zonnecellen en computers, maar biedt kansen voor allerlei nieuwe producten en industrieën. Vooral voor bedrijven die innovaties mogelijk maken in bijvoorbeeld de luchtvaart, de medische wereld, automobielindustrie en voor veiligheidssystemen. Niet alleen studenten maken dankbaar gebruik van de apparatuur in het Nanolab. Zo’n 25 procent van de mensen die momenteel gebruik maken van het lab zijn commerciële partijen. Er staat voor kapitalen aan machines voor onderzoek én productontwikkeling. Dergelijke kosten kan een bedrijf niet zelf dragen. Daarom is het mogelijk de apparatuur te huren, om zo kostenefficiënt te produceren.

Kennis delen om samen beter te worden

Een van de onderzoeksgebieden binnen de nanotechnologie waarin vooral de TU Eindhoven sterk is, is geïntegreerde fotonica. Licht kan data exporteren en dat proces wordt gevangen in elektronische chips. Met deze fotonisch geïntegreerde chips is de regio Eindhoven wereldleider en qua technologie loopt het een paar jaar voorop. Managing director Ewit Roos van Photon Delta richt zich op de vraag hoe ze met de kennis die er is, business kunnen ontwikkelen. Door deze technologie kunnen we dingen meten die we eerder niet konden meten en zaken zien die we eerder niet konden zien.

Fotonische chips

Ewit Roos geeft aan dat we dat bovendien sneller kunnen én daarbij ook nog eens minder energie produceren. Hij verwacht dat deze ontwikkelingen ons de komende jaren veel economische activiteit en werkgelegenheid gaat opleveren. Momenteel zijn er in Nederland zo’n 30 tot 35 bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van fotonische chips en die zijn allemaal aangesloten bij Photon Delta. Zoals bijvoorbeeld Technobis, een groep van bedrijven die high-tech instrumenten en modules op het gebied van fotonische chips leveren voor bedrijven wereldwijd. Zij zijn met de technologie die hier vandaan komt in omzet exponentieel gegroeid."

Nanotechnologie was voor mij een verzamelnaam van techniek met alles wat heel klein is.

Karel Riem, octrooigemachtigde bij DeltaPatents: “Van nanotechnologie had ik vanuit mijn werk met patenten al een ruw beeld. Nanotechnologie was voor mij een verzamelnaam van techniek met alles wat heel klein is. Dit werkbezoek is een mooie gelegenheid om te zien waartoe de techniek allemaal in staat is. Ik wilde ontdekken op welke gebieden de toepassingen liggen, en dat zijn er ontzettend veel. De optische nano-componenten voor supersnelle datacommunicatie en sensors die hier worden ontwikkeld zijn echte doorbraken, waarvoor dan ook een goed octrooibeleid is opgezet. Met zulke sensors kun je bijvoorbeeld metaalmoeheid in vliegtuigvleugels meten. Maar het kan een disruptieve technologie zijn, waarbij nieuwe ontwikkelingen bestaande techniek wegvagen. Je zult meer moeten samenwerken zoals in Photon Delta en van elkaar moeten weten wat je aan het doen bent om als eerste die mooie toepassingen op de markt te kunnen hebben.”

Ons bedrijf richt zich met name op de medische toepassingen van nanotechnologie.

Martin van Acht, directeur ingenieursbureau TEGEMA: “Ons bedrijf richt zich met name op de medische toepassingen van nanotechnologie. Voorbeeld is de ontwikkeling van een chip waardoor er bij een patiënt geen bloed meer afgenomen hoeft te worden. Via een klein doosje dat op de huid wordt geplaatst, kunnen we real-time bloed onderzoeken. Met nanotechnologie kunnen we onderdelen in elkaar zetten op de duizendste millimeter nauwkeurig, maar ook data met de snelheid van het licht door glasvezels sturen. In welke business je ook zit, de wereld gaat exponentieel veranderen. Vroeger kon je makkelijk tien jaar vooruit kijken en plannen. Nu kunnen we door de enorme groei van technologie onze toekomst niet meer zien. Steeds vaker wordt alleen in het ontwerpproces bekeken of iets werkt. Er is simpelweg geen tijd om een chip met miljarden functies uitgebreid te testen.