Bewuste keuze voor herstructurering

seven-stars.jpg

Seven Stars is een snelgroeiend ICT-detacheringsbedrijf met een hoop energieke en ondernemende mensen aan boord. Het in 2005 opgerichte bedrijf kwam door het succes voor belangrijke strategische keuzes te staan. Oprichter en eigenaar Marius Nijland wilde graag een ‘nieuwe baan’ binnen zijn bedrijf om ruimte te creëren voor andere zaken dan de dagelijkse business. Hij koos bewust voor een herstructurering; het huidige management is ingestapt en de bank is als financier aangetrokken.

Wat doe je als kopers interesse tonen in je bedrijf? Marius Nijland, de ondernemende eigenaar en oprichter van Seven Stars, weet inmiddels het antwoord. “Iedere ondernemer loopt op een gegeven moment tegen de keuzes aan: wil ik doorgroeien, kopen of verkopen? De afgelopen jaren hebben zich meerdere partijen gemeld. Een zak geld lijkt op korte termijn verleidelijk, maar ik heb bewust gekozen om niet te verkopen. Ik zie namelijk nog zeer veel groeimogelijkheden voor Seven Stars met ons geweldige team, daarvoor sta ik iedere ochtend op.”

Ik wil als ondernemer meer tijd áán, in plaats van ín, het bedrijf besteden.

Kapitaal voor groei

“Ik wil als ondernemer graag meer tijd áán, in plaats van ín, het bedrijf besteden. Het voelt weer als een soort van nieuwe baan in een nieuwe fase”, licht Marius toe. Met de constructie die Baker Tilly heeft opgezet, kon het management op een goede manier instappen. Ook is er door de herstructurering kapitaal vrijgekomen voor verdere groei. “Daardoor heb ik nu de mogelijkheid om met wat meer afstand aan het bedrijf te werken in plaats van dat ik druk ben met de operatie. Zo zet ik mezelf als ondernemer weer in mijn kracht en ben ik voor Seven Stars ook het meest waardevol.”

Wensen helder maken

Luc Jacobs van Baker Tilly was als vaste belastingadviseur van Seven Stars, samen met de adviseurs van Baker Tilly Corporate Finance, betrokken bij de herstructurering. Marius: “We hebben daar samen mooie gesprekken over gehad. Ik wilde precies begrijpen waar ik voor koos en wat mogelijke consequenties zijn. Er zijn verschillende structuren verkend en we hebben bekeken hoe en tegen welke voorwaarden de bank het beste kon instappen. Ook het management werd hierbij actief betrokken”. Luc: “De fiscale structuur, waarderingsstructuur, prognoses … Marius wilde alles echt begrijpen.” 

Ondernemerszin

Marius zal zich in deze nieuwe fase onder meer gaan bezighouden met business development en nieuwe initiatieven. “Ik blijf algemeen directeur, maar wel in een ondernemende rol. Ik realiseer me heel goed dat ik deze stap alleen kan zetten door het geweldige team wat er staat. We willen de groei verder doorzetten de komende jaren, zo ontstaan er ook nieuwe functies binnen de club en blijven we boeiend en uitdagend. Ondernemend talent wordt binnen Seven Stars altijd gezien en gefaciliteerd .” 

Marktontwikkeling

De roots van Seven Stars liggen in Zwolle. Van daaruit wordt vooral het noorden en oosten van het land bediend. Marius: “Nu zit 90 procent van onze opdrachtgevers binnen een straal van 100 kilometer. Onze ambitie is een landelijke dekking. In januari 2018 starten we dan ook met Seven Stars West vanuit een fysieke vestiging in Amsterdam. We merken dat onze nuchtere en ondernemende manier van zaken doen, waarbij onze klanten, professionals en partners echt centraal staan, hier aanslaat. Of beter gezegd, dat de vonk hier ook overslaat”, refererend aan de pay-off van Seven Stars ‘We make IT Spark’.

Baker Tilly en uw next step

Als adviseur van ondernemers in het mkb zijn wij vaak ook betrokken bij die momenten waarop zij besluiten om afstand te nemen van hun bedrijf. Bent u toe aan een nieuwe uitdaging of vraagt de volgende fase van uw bedrijf een andere type bestuurder? Neem dan contact met ons op.