De jaarlijkse M&A-marktupdate van Baker Tilly: houdt de overnamemarkt het tempo vol?

Baker Tilly publiceert hierbij de jaarlijkse M&A-marktupdate, geproduceerd in samenwerking met Merger & Acquisition (M&A)-onderzoeksbureau Mergermarket. Het rapport “Global Dealmakers 2022: The M&A Market update” gaat dieper in op de ontwikkelingen van de M&A-markten van vorig jaar en identificeert welke regio's en sectoren de meeste aandacht hebben getrokken - en, net zo belangrijk, of het tempo in 2022 wordt volgehouden.

Het huidige overnamelandschap

2021 was een bewogen jaar, maar leverde desalniettemin recordresultaten op. De positieve trend was reeds in het vorige Global Dealmakers rapport zichtbaar. Een kort overzicht van globale M&A in 2021:

  • Meer dan 34.000 deals wereldwijd
  • 5% stijging van het aantal cross-border deals
  • 77% stijging van het dealvolume bij cross-border deals
  • 6% stijging van het aantal mid-market deals
  • Noord-Amerika en Azië/Oceanië zijn de grootste markten qua dealwaardes en -volumes

Opmerkelijk is de stijging van 77% in de jaarlijkse wereldwijde grensoverschrijdende dealwaarde in 2021, ondanks het feit dat dealmakers het hele jaar door te maken hadden met voortdurende macro-onzekerheden.

De verwachtingen voor 2022 blijven hoog

Er zijn goede redenen om voor de toekomst een gezond niveau van fusies en overnames te verwachten. Veel bedrijven zijn op zoek naar manieren om de onderneming duurzaam te laten groeien. In een klimaat van lage rentes en veel economieën die kampen met onzekerheid en stijgende grondstofprijzen, wordt slechts een bescheiden organische groei verwacht. Daarom richt men zich tot (internationale) fusies en overnames om nieuwe markten en geografieën te betreden.

Het tempo van fusies en overnames zal zich uiteraard ook gaan vertalen in het MKB. Meer dan de helft van de respondenten (53 procent) in de jaarlijkse vooruitblik verwacht dat deals in het middensegment het komende jaar de drijvende kracht achter wereldwijde fusies en overnames zouden zijn - en de totalen van 2021 maken deze voorspelling snel waar.

Het volledige rapport lezen? Klik dan op onderstaande link/button.

 

Vragen

Speelt er bij uw bedrijf een M&A-vraagstuk? Overweegt u uw bedrijf te verkopen of een bedrijfsovername te doen? Neem dan contact op met het team van Baker Tilly Corporate Finance voor een vrijblijvend gesprek.