UitvaartBranchemonitor nummer 3, november 2016

Uitvaartondernemers kijken positief naar de toekomst. Uit de nieuwe UitvaartBranchemonitor blijkt dat maar liefst zeven op de tien ondernemers verwachten dat ze in de komende twee jaar meer uitvaarten mogen verzorgen. Wat daarbij opvalt is dat uitvaartondernemers dit vooral op eigen kracht willen bereiken. Maar iets meer dan 10% van de ondervraagde bedrijven acht een overname van een ander uitvaartbedrijf waarschijnlijk.

Ook een belangrijk onderwerp als bedrijfsopvolging staat bij veel uitvaartondernemers niet hoog op de agenda. Bijna drie op de vier maakt zich hier (nog) niet druk om en dat is een opvallend hoog percentage, wetende dat het voor bedrijfsopvolging zaak is om tijdig te beginnen. Veel bedrijfsopvolgingen mislukken doordat men niet tijdig is begonnen met de oriëntatie op een opvolger, of dit nu een opvolger van binnen of buiten de familie betreft. Het gevolg is dat de bedrijfsactiviteiten gestaakt worden zonder dat er opvolging is.

Deze UitvaartBranchemonitor bevestigt ook enigszins het beeld van een wat behoudende branche: er wordt door een meerderheid vrij kritisch aangekeken tegen veranderingen zoals natuurbegraven, nieuwe vormen van lijkbezorging en duurzaamheid. Terwijl juist deze veranderingen ook groeikansen bieden. Toch wel opmerkelijk in een branche die tegelijkertijd wordt gekenmerkt door substantiële veranderingen.

Het is mijn overtuiging dat door open te staan voor veranderingen, u uw klanten nog beter van dienst kunt zijn. Zo investeert u bovendien in de waarde van uw onderneming. Daarnaast zorgen de nieuwe technologische mogelijkheden er voor dat de traditionele ‘middleman’ rol van de uitvaartverzorger aan betekenis verliest. Echte waarde voegt u toe door naast uw klant te staan, hem of haar te adviseren over de mogelijkheden, en indien gewenst zaken praktisch te regelen.

Deze UitvaartBranchemonitor wil u inspiratie bieden ten aanzien van de groeikansen die verandering biedt. Groei door kansen te grijpen als gevolg van externe ontwikkelingen. Maar ook groei door samenwerking en overnames.

Download de uitvaartbranchemonitor hier.