Vergeet niet afgenomen diensten / goederen uit andere EU-lidstaten aan te geven in uw btw-aangifte!

Binnenkort kunnen 7000 ondernemers een brief van het Central Liaison Office (CLO) van de belastingdienst verwachten. Het gaat om ondernemers die volgens de informatie van de belastingdienst, in 2015 goederen en/of diensten hebben afgenomen uit andere EU-lidstaten. Deze ondernemers hebben dit, volgens de Belastingdienst, echter niet (juist) aangegeven in hun btw-aangiften over het jaar 2015. De informatie van de belastingdienst is gebaseerd op de uitwisseling van gegevens tussen de belastingautoriteiten in alle EU-lidstaten.

In de brief wordt aangegeven hoe en of dit wel of niet gecorrigeerd dient te worden. Indien de afgenomen goederen/diensten gebruikt worden voor niet-zakelijke of vrijgestelde activiteiten, dan dient de ondernemer de btw hierover alsnog aan te geven. Dit dient de ondernemer te corrigeren door middel van een btw-suppletie.

Indien de afgenomen goederen/diensten gebruikt worden voor een volledige belaste omzet, dan hoeft de ondernemer zijn btw-aangifte over het jaar 2015 niet te corrigeren.

Daarnaast wordt in de brief geïnformeerd hoe de ondernemer afgenomen diensten/goederen uit andere EU-lidstaten in zijn btw-aangifte dient te verwerken.

U kunt de voorbeeldbrief hier downloaden

Heeft u vragen over uw btw-aangifte? Neem dan contact op met onze btw-adviseurs of uw eigen Baker Tilly contactpersoon.