Checklist voor uw internationale ambities

Reiken uw ambities tot ver buiten Nederland? Dan kan onderstaande checklist u helpen bij het realiseren van uw dromen.

 • Formuleer een duidelijke ambitie
  Waarom wilt u zakendoen over de grens? Wat verwacht u te bereiken?

 • Oriëntatie op het land
  Bezoek het land en verken de markt. Probeer contacten te leggen met overheidsinstanties, leveranciers en leer de taal te spreken. Ook in Nederland zijn er diverse instanties die u hierbij kunnen helpen.

 • Lokale partner en adviseur
  Ondanks een gedegen voorbereiding is het succes van uw internationale activiteiten in veel gevallen afhankelijk van de samenwerking met een lokale partner of begeleiding door een lokale adviseur. Hij of zij spreekt de taal, kent het land en de mensen en heeft contacten om uw plannen verder te brengen.

 • Onderneming opzetten
  Er komt op financieel, fiscaal en juridisch gebied veel op u af. Kiest u voor het oprichten van een vestiging of gaat u samenwerken met een lokale agent? Elk land kent zijn eigen vestigingsvereisten en benodigde vergunningen. En hoe maakt u een en ander fiscaal aantrekkelijk, ook voor uw Nederlandse bv?

 • Personeel aannemen
  Neemt u lokaal personeel aan, maakt u gebruik van een uitzendbureau of detacheert u eigen mensen in het buitenland? Welke keuze u maakt, is afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de aard van de business en de rechtsvorm van uw onderneming. Houd rekening met de arbeidswetgeving van het land.

 • Voldoen aan wet- en regelgeving
  Aan welke verplichtingen moet u voldoen? Heeft u een controleplicht in het buitenland en geldt er een verplichte btw-registratie? Zorg dat u lokaal goed begeleid wordt. Ga ook na welke consequenties uw internationale activiteiten voor uw onderneming in Nederland hebben.

 • Geniet!
  Het realiseren van uw internationale ambities is hard werken. Dat hoort uiteraard bij het ondernemerschap, net als het lef om risico’s te nemen. Maar vergeet uw passie voor ondernemen niet! Dan kunt u ook genieten van uw internationale avontuur.

Onze adviseurs internationaal zaken doen delen graag hun wijsheid met u en begeleiden u tijdens uw ontdekkingsreis.