Fiscale aandachtspunten bij internationaal ondernemen

Zodra u over de landsgrenzen heen gaat ondernemen, krijgt u te maken met allerlei internationale fiscale regels. Door goede voorbereiding en advisering voorkomt u niet alleen verrassingen, maar kunt u ook mogelijke kansen signaleren. Hieronder lichten wij een aantal situaties en regelingen toe.

Rechtspersoon oprichten of ‘vaste inrichting’

Wanneer u een vestiging in het buitenland opent, kunt u ervoor kiezen om een rechtspersoon in het buitenland op te richten. Indien dit voor u (nog) niet wenselijk is, kunnen de activiteiten wel al worden gestart. Er kan dan sprake zijn van een ‘vaste inrichting’. In beide situaties geldt dat u tegen lokale belastingheffing aanloopt.

E-commerce goederenhandel over de grenzen heen

Verkoopt u uw producten online? In Nederland bent u dan gewend om de btw over deze verkopen af te dragen via uw btw-aangifte. Dit verandert wanneer uw producten worden afgenomen door particulieren die in een ander land wonen. Dan gelden namelijk de btw-verplichtingen van het desbetreffende land.

Internationale personeelszaken

Ook op het gebied van de loonbelasting en sociale zekerheid dient u zich ervan bewust te zijn dat grensoverschrijdende activiteiten tot mogelijk onverwachte gevolgen kunnen leiden. Het dient wederom aanbeveling dat u zich hier vooraf goed over laat adviseren.

Uiteraard spelen nog veel meer zaken mee in de internationale zakenwereld. Onze collega Daniëlle gaat in onderstaande publicatie nader in op bovengenoemde punten. Uiteraard kunt u ook altijd contact opnemen met ons.