"Overheid neemt familiebedrijven niet serieus"

"In plaats van de 260.000 Nederlandse familiebedrijven te koesteren, lijkt het er op dat onze Nederlandse en Europese overheid deze pijler van de economie continu probeert te frustreren." zegt Roberto Flören, hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht aan Nyenrode Business Universiteit. "Ik noem drie recente voorbeelden: het gebrek aan steun voor de huidige bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), de Nederlandse interpretatie van de EU-richtlijn voor verplichte registratie van aandeelhouders, en de kamerbrief bedrijfsoverdrachten."

Bedrijfsopvolgingsregeling

"Om de continuïteit van Nederlandse familiebedrijven tijdens de bedrijfsoverdracht fiscaal te faciliteren is de BOR ontstaan. Maar staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën dreigde vorige jaar de regeling te versoberen. Ondanks dat volledig ondernemend Nederland in opstand kwam, creëerde hij zo onzekerheid rond de huidige BOR. En dat terwijl recent onderzoek van PWC aantoont dat de Nederlandse BOR goed aansluit bij maatregelen en faciliteiten in andere Europese landen. Verder stellen de onderzoekers dat onze overheid deze balans niet moet verstoren."

Verplichte registratie van aandeelhouders

"Een nieuwe EU-richtlijn om onder meer fraude van brievenbusfirma’s aan te pakken, wordt zodanig uitgewerkt dat alle grotere aandeelhouders zich moeten registreren. Dit treft hoofdzakelijk het Nederlandse familiebedrijf, waar de meeste grootaandeelhouders zijn te vinden. Kritiek uit het veld wordt door de politiek weggewuifd, terwijl veel ondernemers gruwelen van openbaarheid van hun familiegegevens. Het middel lijkt erger dan de kwaal."

Bedrijfsoverdracht

"Een recente kamerbrief van Minister Kamp stelt dat de commotie rond bedrijfsoverdrachten sterk overtrokken is. Een door het Ministerie van Economische Zaken (EZ) gefinancierd onderzoek schetst een overschat probleem. In de kamerbrief stelt de minister dat er jaarlijks maar 8.000 bedrijfsoverdrachten zijn. Waar maken wij ons eigenlijk druk over? Welnu, alleen al over de betrouwbaarheid van de EZ-onderzoeken. Volgens EZ zijn er ruim 350.000 bedrijven en 8.000 bedrijfsoverdrachten per jaar in Nederland, wat betekent dat elk bedrijf slechts eens per 44 jaar een bedrijfsoverdracht meemaakt. Ik zou mij als overheid direct zorgen gaan maken!"

"Wat is dat dan toch met onze overheid? Waarom nemen zij het familiebedrijf en het thema bedrijfsoverdracht niet serieus? Terwijl heel ondernemend Nederland en ook de ons omringende landen begrijpen dat je familiebedrijven moet koesteren. Tenzij je natuurlijk tegen werkgelegenheid en innovatie bent. Het wordt tijd dat de overheid haar familiebedrijf-allergie overwint en structureel begrip en daadkracht toont voor deze banenmotor."

Auteur prof. dr. Roberto H. Flören was tot september 2016 verbonden aan Baker Tilly Berk als hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht (Nyenrode Business Universiteit). 

Bron: nu.nl