Uitvaartbranche: kwaliteit en opleidingen

De UitvaartBranchemonitor is een nieuw initiatief van vakuitgeverij UitvaartMedia en adviesorganisatie Baker Tilly. De UitvaartBranchemonitor doet onderzoek onder uitvaartprofessionals en richt zich op het ondernemen en ontwikkelingen en trends in de uitvaartbranche. In de eerste editie staat de kwaliteit in de uitvaartbranche centraal.

Kwaliteit is een zeer belangrijk onderwerp voor een branche waar geen (wettelijke) toelatingseisen gelden tot het beroep van uitvaartverzorger en waar de ‘zelfregulering’ nog in de kinderschoenen staat. Opleidingen bestaan nog relatief kort en de kwaliteit ervan moet zich nog bewijzen. Dát blijkt tenminste uit deze Monitor waar het oordeel van uitvaartondernemers nog lang niet unaniem positief is.

We hebben ook gevraagd naar andere factoren die de kwaliteit positief kunnen beïnvloeden, zoals het structureel uitvoeren van klanttevredenheidsonderzoek, de rol van
keurmerken, en het gebruik van protocollen. Ook op deze terreinen zijn de laatste jaren – soms grote – stappen gezet, maar de conclusie van deze eerste Monitor is dat de branche er nog (lang) niet is.

Hopelijk biedt deze eerste UitvaartBranchemonitor u niet alleen inzicht, maar ook inspiratie en motivatie om de kwaliteit van de dienstverlening nog verder te optimaliseren en daarmee tevreden klanten (families, nabestaanden) aan u te binden.

Veel leesplezier,

Barend van de Kraats

Bron: Uitvaartbranchemonitor, nummer 1, mei 2016. De volledige uitgave kunt u hier direct downloaden (PDF):