Aanbieders van betalingsdiensten

Ecommerce Aanbieders Van Betalingsdiensten

De Europese Commissie is al geruime tijd bezig om btw-fraude te bestrijden. Hiervoor wordt nieuwe btw-wet- en regelgeving ingevoerd. Hiermee wordt het innen van btw verder gecentraliseerd en beschikken de belastingautoriteiten over meer informatie. Wat betekent dit voor aanbieders van betalingsdiensten?

De meest recente wijziging is dat platforms in bepaalde gevallen verantwoordelijk worden voor de afdracht van btw. De volgende stap is dat per 1 januari 2024 betalingsverwerkers binnen de EU-gegevens over uitgevoerde e-commercetransacties moeten delen met lokale belastingautoriteiten. Het doel van deze maatregel is dat de lokale belastingautoriteiten meer grip krijgen op wat belastingbetalers ontvangen en wat zij afdragen. Hierdoor sporen autoriteiten sneller btw-fraude op.  

Om welke transacties gaat het?

Betalingsverwerkers moeten grensoverschrijdende e-commercetransacties administreren (gedurende een periode van drie jaar). Deze transacties moeten via een speciaal systeem worden gedeeld met de lokale belastingautoriteiten. Hierbij is het van belang dat de betaling verricht wordt vanuit EU-land A en dat de betaling wordt ontvangen in EU-land B. Op dit moment worden non-EU partijen niet meegenomen in deze nieuwe regelgeving.

Welke details moeten worden gedeeld?

Het gaat hierbij om gegevens die het mogelijk maken om alle partijen die betrokken zijn bij een transactie te identificeren. Dit gaat:

  • Bij de betaler om gegevens zoals het IBAN-nummer of andere gegevens waaruit de locatie van de betaler wordt afgeleid
  • Bij de betalingsverwerker om gegevens zoals het btw-identificatienummer en de BIC/Swift-code
  • Bij de begunstigde om gegevens zoals het btw-identificatienummer, IBAN-nummer en adresgegevens

Daarnaast moeten algemene gegevens over de transactie worden gedeeld, zoals bedrag, datum, valuta, etc.

Hoe moeten gegevens worden gedeeld? 

De gegevens worden gedeeld via een speciaal systeem met de lokale belastingdienst (belastingdienst van het EU-land waar de betalingsverwerker is gevestigd). Via de ‘Central Electronic System of Payment information’ moeten de betalingsverwerkers de vereiste informatie eens per kwartaal uploaden.

De implementatie van deze regels duurt nog een tijd, toch is het goed om u voor te bereiden. Bent u een aanbieder van betalingsdiensten, begin dan zo snel mogelijk met het in kaart brengen van de wijzigingen voor uw onderneming.

Blijf up-to-date

Meer weten? Ik help u graag!

Bent u een aanbieder van betalingsdiensten en heeft u vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

Marisa Hut
Marisa Hut Partner VAT & Customs Advisory T: 06 52 75 98 75