Internationale handel en douane

Internationaal ondernemen - Internationale handel.jpg

Handelt u internationaal, dan kunnen grensoverschrijdende goederenstromen een enorme impact hebben op uw btw-processen. Denk daarbij aan het importeren van materialen, het opslaan van uw voorraad of het distribueren van uw producten naar uw verkooplocaties. Al deze handelingen leveren btw-verplichtingen op, soms in meerdere landen, afhankelijk van uw bedrijfsmodel. Heeft u al eens nagedacht wat een Shared Service Centre model kan betekenen voor uw btw-processen?

Bedrijfsmodellen

Door globalisering, commerciële trends en nieuwe afzetmarkten, zijn complexe bedrijfsmodellen ontstaan. Binnen sommige modellen worden bedrijfsactiviteiten en functies toebedeeld aan een lokaal kantoor, bijvoorbeeld bij een commissionairs- of agent structuur. Een Shared Service Centre model betekent juist een centralisatie van administratieve en financiële functies, waaronder de btw-compliance activiteiten. Dit alles kan resulteren in een mix van goederentransacties, waarbij ketentransacties met meerdere kopers eerder regel dan uitzondering zijn. In zo’n omgeving is het optimaliseren en stroomlijnen van uw btw-processen cruciaal. Wij helpen u graag met het in kaart brengen van uw goederenbewegingen en de btw-consequenties.

Voorbeeld:
Uw organisatie werkt met een Europees distributiecentrum in Nederland. Heeft u voldoende zicht op uw importafhandeling van uw producten en de btw en douane regelingen? Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een vergunning douane entrepot? En wat als uw organisatie besluit vanuit dit distributiecentrum ook aan particulieren te verkopen, online? Dit zijn de vragen waarmee de btw-adviseurs van Baker Tilly u kunnen helpen.

Douane

In de internationale goederenhandel kunt u behalve met btw, ook met andere belastingen te maken krijgen, zoals invoerrechten en accijnzen. Invoerrechten worden vaak gezien als een noodzakelijk kwaad, maar door een juiste planning kunt u zich bij de douane veel kosten besparen. Komt u de complexe douaneformaliteiten niet na, dan leidt dit vaak tot oponthoud in uw handelsstroom.

Wij helpen u de douaneregelingen en -bestemmingen correct toe te passen en denken met u mee hoe u formele procedures kunt vereenvoudigen en logistieke voordelen kunt behalen bij de douane. Ook adviseren wij u over de gevolgen die de nieuwe douanewetgeving kan hebben voor uw internationale handel.

Tax Mapp

Het laatste wereldwijde belastingnieuws én volledige actuele belastingoverzichten per land. Dat vindt u in onze unieke app: de Tax Mapp. In de App store en in de Google Play Store is de Tax Mapp gratis te downloaden.

Het ondernemerscollege van Baker Tilly. De meest inspirerende sprekers van Nederland geven gratis college op internet. Korte, boeiende colleges waarmee ondernemers uit heel Nederland inspiratie, kennis en informatie kunnen opdoen. Iedere twee weken komt er een nieuw college online!

Blijf up-to-date

Meer weten? Ik help u graag!

Heeft u vragen over internationale handen en douane? Wilt u weten hoe ik u hierbij kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

jayantrakhan.jpg
Jayant Rakhan Partner VAT Advisory T: 06 12 02 41 49