Prinsjesdag 2021

Prinsjesdag 2021

Demissionair minister van Financiën Hoekstra heeft op Prinsjesdag de Miljoenennota en de Rijksbegroting voor 2022 aan de Tweede Kamer aangeboden. Belangrijke thema’s in deze plannen zijn de investeringen in extra woningen, het klimaat, innovaties, de bestrijding van de criminaliteit en koopkrachtreparatie. In zijn koffertje zat traditiegetrouw ook het Belastingplan voor volgend jaar. Wat betekenen al deze plannen in de praktijk?

Prinsjesdag 2021 was anders dan anders. Want wat kunnen we verwachten van de plannen van een demissionair kabinet? Naast de toezeggingen die al gedaan waren voor bijvoorbeeld geld voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire en de noodzaak om de CO²-uitstoot terug te dringen is het logisch dat een demissionair kabinet geen grootscheepse veranderingen, zoals bijvoorbeeld grote belastingherzieningen, aankondigt. Daarvoor moeten we wachten op een nieuw kabinet.

Belastingplan 2022

Het Belastingplan voor 2022 bevat vooral reparaties van reeds bestaande maatregelen of herzieningen van al aangekondigde wetsvoorstellen. Daarnaast worden er fiscale maatregelen voorgesteld in het kader van corona. Zoals de verhoging van de vrije ruimte van de werkkostenregeling en een gerichte vrijstelling loonbelasting voor de vergoeding van thuiswerkkosten.

Samenvatting (fiscale) maatregelen

De belastingadviseurs van Baker Tilly hebben de maatregelen en wetsvoorstellen van het demissionaire kabinet voor u samengevat. In de navigatie kunt u snel naar de maatregelen voor iedereen en de maatregelen die gelden voor ondernemers die onder de inkomstenbelasting vallen. Speciaal voor de grotere bedrijven is er ook een samenvatting met de belangrijkste wijzigingen in de vennootschapsbelasting. Daarnaast kunt u zoeken op maatregelen binnen specifieke thema’s, zoals maatregelen die relevant zijn voor werkgevers of voor internationale organisaties. Of lees meer over de maatregelen binnen het thema wonen of het klimaat. Ons doel is om u snel inzicht te geven in wat er verandert.

Meer achtergrondinformatie

Een aantal maatregelen en wetsvoorstellen hebben meer uitleg nodig. Zo lichten wij uitgebreid toe wat er wijzigt in de startersvrijstelling in de overdrachtsbelasting. De komende dagen verschijnen er op onze website nog meer artikelen die een aantal wijzigingen of nieuwe maatregelen toelichten.

Wat betekenen deze maatregelen voor u?

Uiteraard snappen we dat u wilt weten wat de maatregelen voor uw situatie betekenen. Daarom adviseren wij u contact op te nemen met een van onze belastingadviseurs en met hen te kijken naar de consequenties van deze maatregelen voor u of uw onderneming. Baker Tilly heeft vestigingen door heel Nederland. Zoek een vestiging bij u in de buurt.

Blijf up-to-date

Meer weten? Ik help u graag!

Heeft u vragen over Prinsjesdag of wat de maatregelen voor in de praktijk betekenen? Ik help u graag!