Je carbon footprint in de waardeketen: scope 3-emissies uitgelegd
Wil je inzicht krijgen in de klimaatimpact van jouw onderneming? Het berekenen van je carbon footprint is een essentiële eerste stap richting verduurzaming. Je totale carbon footprint bestaat uit scope 1, 2 en 3, dit leggen we uit in het artikel: “De impact van je bedrijf op het milieu: carbon footprint uitgelegd”. In dit artikel gaan we dieper in op scope 3 en hoe je deze berekent. Zo krijg je grip op je uitstoot en op je kansen om te verduurzamen.
Wat zijn scope 3-emissies?
Scope 3-emissies zijn indirecte emissiebronnen vanuit de waardeketen waar een bedrijf een zekere mate van invloed op kan hebben. Hoewel een bedrijf niet verantwoordelijk is voor deze emissies vormen ze toch vaak het grootste gedeelte van hun totale carbon footprint. De waardeketen is namelijk de cruciale schakel voor CO2-reductie.
Wat valt onder scope 3-emissies?
Het Greenhouse Gas Protocol is de standaard voor het opstellen van een carbon footprint. Het definieert vijftien scope 3-categorieën op basis van verschillende activiteiten. Deze categorieën zijn opgedeeld in ‘upstream’ en ‘downstream’ activiteiten in de waardeketen. De upstream activiteiten gaan over de winning van grondstoffen, productie van goederen en het gebruik van transport die een bedrijf inkoopt. De downstream activiteiten gaan over een product of dienst die een bedrijf verlaten zoals het gebruik van verkochte producten, de uiteindelijke stort, sloop of hergebruik van een product.
Hoe begin je met data verzamelen?
Per categorie worden de emissies berekend doormiddel van data uit de waardeketen. Dat is dan ook direct de grote uitdaging van het in kaart brengen van scope 3: het verzamelen van alle benodigde data uit de waardeketen. Dat is vaak een lastige, tijdrovende klus. Begin daarom klein en bepaal de systeemgrenzen. De belangrijkste tips:
Maak een overzicht van de waardeketen; alle producten en diensten van leverancier tot eindgebruiker.
Bepaal welke scope 3-categorieën relevant zijn. Als activiteiten binnen bepaalde categorieën niet voorkomen in je bedrijfsvoering, hoeven ze niet meegenomen te worden in de berekening.
Breng in kaart welke data nodig is aan de hand van het overzicht van de waardeketen en relevante categorieën. Ga na of deze data beschikbaar zijn vanuit de eigen interne systemen.
Verzamel relevante gegevens via interne systemen én leveranciers.
Wat als er geen data beschikbaar is?
De meest betrouwbare manier om emissies te berekenen is aan de hand van directe data, zoals brandstofverbruik. Als deze gegevens beschikbaar zijn, kan er gerekend worden met indirecte data, zoals het aantal gereden kilometers. Mochten dit ook niet mogelijk zijn, kan er op basis van elders beschikbare data of onderzoeken een voorspelling gemaakt worden, bijvoorbeeld door extrapolatie of schattingen op basis van uitgaven van de organisatie (dit heet spend-based).
Scope 3 is in kaart gebracht, en nu?
Zodra je je scope 3-emissies in kaart hebt gebracht, ontstaat inzicht in de belangrijkste emissiebronnen binnen de keten. Op basis hiervan kun je gerichte reductiedoelstellingen formuleren en een klimaattransitieplan ontwikkelen. Verminder structureel je uitstoot en rapporteer de voortgang op transparante wijze.
Het is essentieel om een proces van continue verbetering te implementeren. Verbeter jaarlijks de datakwaliteit door actief samen te werken met stakeholders, zoals je leveranciers. Dit bevordert zowel de nauwkeurigheid van je emissiegegevens als het draagvlak voor gezamenlijke actie.
Samen aan de slag met je carbon footprint?
Wij denken graag mee over de aanpak die het beste past bij jouw organisatie. Of je nu je volledige scope 3 in kaart wilt brengen of de footprint van specifieke producten wilt berekenen, wij helpen je inzicht krijgen in waar de grootste impact zit.
Neem contact op met onze experts voor een vrijblijvend adviesgesprek. We helpen je niet alleen met de berekeningen en rapportage, maar ook bij het opstellen van reductiedoelstellingen, strategie en transitieplannen.
Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden je aan om met jouw Baker Tilly-adviseur te overleggen over de impact hiervan.