Skip to content

Staat u voor de keuze om een bedrijf over te nemen of bent u van plan binnenkort uw onderneming te verkopen? In vrijwel ieder overnametraject, of het nu gaat om koop of verkoop van een onderneming, komt het moment waarop de koper onderzoek doet naar het over te nemen bedrijf. Gedurende dit boekenonderzoek (due diligence, letterlijk ‘gepaste zorgvuldigheid’) wordt het object van aankoop nader bestudeerd op verborgen problemen. Onze brede expertise op gebied van due diligence zorgt ervoor dat u nu en in de toekomst niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast kunnen wij u adviseren over het verwerken van deze risico’s in de koopovereenkomst.

Wat is de betekenis van due diligence?

Hoe voorkomt u dat u bij de overname van een bedrijf een kat in de zak koopt? Dat u later met lastige zaken opgezadeld zit en veel tijd (en mogelijk ook geld) moet steken in de bijkomende rompslomp? U voorkomt dit door zorgvuldig onderzoek te (laten) doen naar het bedrijf dat u overneemt. Het onderzoek dat u dan nodig heeft, noemen we due diligence: een diepgaand onderzoek naar een over te nemen onderneming, zodat beslissingen binnen een acquisitieproces goed kunnen worden onderbouwd en risico's worden onderkend.

Due diligence onderzoek geeft u inzicht in sterke en zwakke punten van de overnamekandidaat of uw eigen onderneming. Dit kan leiden tot een aanpassing van de koopprijs of het onderhandelen over specifieke garanties of vrijwaringen. Bij Baker Tilly bieden wij u onder andere due diligence ondersteuning op de volgende gebieden:

  • Financiële due diligence

  • Fiscale due diligence

  • Juridische due diligence

  • HR due diligence

  • IT due diligence

Due diligence als koper of verkoper

Due Diligence checklist bij verkoop

Speciaal voor ondernemers die zich oriënteren op een eventuele verkoop, heeft Baker Tilly Corporate Finance een multidisciplinaire checklist ontwikkeld. Daarmee krijgt u snel inzicht in eventuele knelpunten op financieel, fiscaal, juridisch en automatiseringsgebied. Vraag de ‘Due Diligence checklist bij verkoop’  vrijblijvend aan.

Transactieoverzicht 2022

In 2022 adviseerden wij klanten bij 153 opdrachten, uiteenlopend van overnames en due diligence onderzoeken tot waarderingen en financieringen. De totale waarde van de overnames is uitgekomen op € 233 miljoen met een gemiddelde transactiewaarde van € 6 miljoen. Onze klanten zijn actief in uiteenlopende sectoren. Welke sectoren dat onder andere zijn, ziet u hieronder. Lees de verhalen van deze klanten in de referenties, of neem contact op om te bespreken wat we voor u kunnen betekenen.

Specialisaties

Ontdek de overige specialisaties van Corporate Finance

Over Corporate Finance

Baker Tilly Corporate Finance biedt oplossingen voor diverse financiële vraagstukken. Van koop- en verkoopbegeleiding tot waardebepaling en van (her)financiering tot due diligence. Maak kennis met ons team en onze werkwijze.

Bekijk deze dienst

Financiering

Wat zijn uw mogelijkheden voor bedrijfsfinanciering? Wij bieden onafhankelijk financieringsadvies voor DGA’s en (familie)bedrijven bij bijvoorbeeld management- en medewerkersparticipaties. Wij begrijpen uw wensen en die van alle betrokken partijen en komen samen tot de beste oplossing.

Bekijk deze dienst

Bedrijfsovername

Onze adviseurs kunnen u van begin tot eind volledig adviseren en ontzorgen bij een bedrijfsovername. Van het opstellen van het acquisitieprofiel en het vinden van geschikte targets, het benaderen van (inter)nationale markten, het uitvoeren van de bedrijfsanalyse en de onderhandelingen tot en met het opstellen van de juridische documenten.

Bekijk deze dienst

Bedrijf verkopen

Wij kunnen u adviseren en begeleiden in het gehele verkooptraject: van de voorbereiding, benodigde documentatie en het benaderen van potentiële kopers, tot het begeleiden van het boekenonderzoek, voeren van onderhandelingen en het opstellen van de juridische overeenkomsten.

Bekijk deze dienst

Waardebepaling

Waardebepaling vormt de basis voor onderhandelingen en prijsbepaling. De uitkomst is dus erg belangrijk en helpt u bij het maken van de juiste keuzes. Onze specialisten helpen u hier graag bij.

Bekijk deze dienst

Het laatste nieuws

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief