Skip to content

ESG Advisory

De toekomstbestendigheid van bedrijven is in steeds grotere mate afhankelijk van de bijdrage aan duurzame en maatschappelijke doelstellingen. Door nu te investeren in een strategie op deze gebieden, investeert u in het op een verantwoorde manier verder ontwikkelen van uw onderneming. Wij helpen u daar graag bij: van visie tot uitvoering, monitoring en rapportage.

Het belang van ESG

Sustainability, ook vaak aangeduid met Environment, Social & Governance (ESG), wordt steeds belangrijker. De maatschappij vraagt om meer duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en transparant bestuur. Met een duidelijke visie op deze onderwerpen straalt u vertrouwen uit, waarmee u de steun van stakeholders kunt aantrekken en behouden. Dat zijn dé ingrediënten die nodig zijn om als organisatie relevant te blijven en te kunnen groeien. Nu en in de toekomst.

Begin op tijd met ESG

ESG is een onderwerp in ontwikkeling. Daardoor zien we dat het voor veel ondernemingen nog een uitdaging is om ESG-programma’s te ontwikkelen, implementeren en beheren. Toch is het belangrijk om nu te starten met het opstellen van een strategie. Vanaf 2024 zijn bedrijven die voldoen aan twee van de volgende criteria: 250 medewerkers, 40 miljoen euro omzet of een balanstotaal van 20 miljoen euro of meer, verplicht om te rapporteren over de impact van hun activiteiten op klimaat, biodiversiteit en mensenrechten. Bovendien moet u hierop een onafhankelijke controle laten uitvoeren.

ESG raakt alle facetten van de organisatie: van grondstoffen tot vastgoed en van arbeidsomstandigheden tot CO2-uitstoot. ESG Advisory van Baker Tilly helpt u bij het ontwikkelen van een visie en de implementatie van maatregelen, om straks goed voorbereid te rapporteren. Daarbij vinden we het belangrijk dat de ESG-strategie werkbaar is én perfect aansluit op het DNA en de visie van uw organisatie.

Het ESG-raamwerk

Baker Tilly ESG Advisory heeft een raamwerk ontwikkeld waarmee u ESG integreert in uw organisatie. Met het raamwerk bent u in staat om op systematische wijze te voldoen aan de wettelijke rapportage-eisen die voor veel bedrijven in Nederland (gaan) gelden. Aan de hand van acht stappen, verspreid over vier fases, werken we toe naar een geïntegreerde strategie en uw duurzaamheidsverslag.

Vergroot de afbeelding hiernaast

esg raamwerk

Specialisaties

Ontdek de specialisaties van ESG Advisory

ESG fase 1: materialiteitsanalyse en stakeholdervalidatie

Het startpunt van iedere ESG-strategie is het uitvoeren van een materialiteitsanalyse. Hiermee bepalen we welke thema’s het meest relevant zijn voor uw onderneming.

Bekijk deze dienst

ESG fase 2: baseline, ambities en focusgebieden

Wanneer bekend is welke thema’s belangrijk zijn, kijken we naar het startpunt. Waar staat uw onderneming nu? En naar welke doelen streeft u? Hierin maken we de doelstellingen zo concreet en praktisch mogelijk.

Bekijk deze dienst

ESG fase 3: strategie en actieplannen

In de tweede fase van het ESG-raamwerk heeft u uw startpunt, ambities en stip op de horizon bepaald. U heeft een helder beeld van de gaps. Nu is het tijd om alle ideeën om te zetten in een concrete strategie.

Bekijk deze dienst

ESG fase 4: rapporteren, evalueren en bijsturen

Vanaf 2025 zijn veel bedrijven in Nederland verplicht om te rapporteren over de effecten van hun activiteiten op klimaat, biodiversiteit en mensenrechten. Wilt u weten wat voor uw organisatie geldt? Wij helpen u hierbij graag.

Bekijk deze dienst

Zo helpen wij uw bedrijf

Ontdek onze diensten. Onze betrokken en ervaren specialisten zijn u bij iedere uitdaging van dienst.

Audit & Assurance

Met een audit krijgen u en uw stakeholders en de maatschappij zekerheid (assurance) over de cijfers in uw bedrijf en uw jaarrekening.

Belastingadvies

Belastingadvies nodig? Wij helpen u bij o.a. Vpb, inkomstenbelasting, aangiftes, Estate Planning en Transfer Pricing.

Btw-advies en Compliance

Wet- en regelgeving verandert voortdurend, nationaal én internationaal. Wij zijn u graag van dienst bij btw-advies aan en compliance van uw onderneming.

Business Advisory

Business Advisory helpt u doelstellingen van uw organisatie te bereiken. Strategische keuzes en efficiënte processen zijn hierbij van belang.

Corporate Finance

Onze Corporate Finance adviseurs weten raad met uw zakelijke uitdagingen, zoals financieringsaanvragen, due diligence onderzoek en een businessplan.

Employment Advisory

Uw medewerkers zijn uw belangrijkste kapitaal. Onze HR-consultants, loonheffingsspecialisten en arbeidsrechtjuristen helpen u ‘fit for future’ te zijn.

ESG Advisory

Sustainability en ESG zijn belangrijk voor de toekomst, maar ook nodig vanwege (verplichte) sustainability-rapportages. Wij helpen u hierbij graag.

Interim Financials

Tijdelijke versterking nodig? Wij zijn een betrouwbare detacheringsorganisatie gespecialiseerd in bemiddeling en detachering van finance professionals

IT Advisory

ICT is onmisbaar voor het merendeel van de bedrijfsprocessen. Denk aan beveiliging en betrouwbaarheid. Wij helpen u hier graag mee verder.

Legal Advisory

Bij ons vindt u hoogwaardig juridisch advies van onze juristen, in samenwerking met (internationale) collega’s uit andere disciplines.

Mkb Accountancy & Advies

Ondernemen zit vol uitdagingen. Wij zijn uw vertrouwde adviseur die u helpt om lastige keuzes te maken en u inzicht geeft in uw cijfers.

Salarisdienstverlening

Tijd besparen? Besteed uw salarisadministratie bij ons uit of maak gebruik van ons advies terwijl u de administratie zelf doet.

Het laatste nieuws

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief