Skip to content

Wilt u graag enige zekerheid over de betrouwbaarheid van uw cijfers, maar heeft u geen controleplicht? Dan is een jaarrekeningbeoordeling voor u een uitkomst. Net als bij een controle gaat de accountant bij een beoordelingsopdracht na of de jaarrekening een goede weergave is van de financiële situatie van de organisatie. Omdat de accountant minder werkzaamheden uitvoert, geeft een beoordeling een lager niveau van zekerheid (assurance) dan een controle.

Goed voorbereid op de controle

De praktijk wijst uit dat het laten uitvoeren van een beoordelingsopdracht een goede eerste voorbereiding van de onderneming vormt op een toekomstige controle-opdracht: onze accountant deelt met u de risico-analyse, financiële analyses en evaluatie van de interne beheersing in uw onderneming. Hiermee kunt u tijdig en gericht aan de slag. Neem contact met ons op over hoe wij u hierbij van dienst kunnen zijn.

Wat houdt een jaarrekeningbeoordeling in?

Bij een beoordelingsopdracht zijn de uitgevoerde werkzaamheden minder diepgaand dan bij een controle en leiden tot een beperkte mate van zekerheid. Hierbij wordt uiteraard wel van de accountant verwacht dat deze een professioneel kritische houding aanneemt. In de beoordelingsverklaring komt dit tot uitdrukking in de tekst dat “niet is gebleken dat de jaarrekening geen getrouw beeld geeft van het vermogen en het resultaat van de onderneming”.

De werkzaamheden die een accountant uitvoert bij een beoordelingsopdracht bestaan tenminste uit:

  • risico-inschattingswerkzaamheden (wat kan er fout gaan?) op basis van de kennis over uw organisatie en de omgeving waarin uw organisatie opereert;

  • inlichtingen vragen bij u en de medewerkers van uw organisatie;

  • cijferanalyses maken.

Vind ons in uw regio

Onze adviseurs werken vanuit verschillende vestigingen in Nederland. Zo is er altijd een collega van ons in uw buurt die u kan helpen met zaken als beoordelen van jaarrekeningen, jaarrekeningcontrole of de controle van uw subsidieverantwoording. Kijk op onze contactpagina voor de telefoonnummers en e-mailadressen van een adviseur bij u in de buurt.

Contact

Specialisaties

Ontdek de overige specialisaties van Audit & Assurance

Jaarrekeningcontrole

Bij een jaarrekeningcontrole toetsen wij of de informatie in uw jaarrekening betrouwbaar is. Wij hebben specialisten voor specifieke sectoren, zoals zorginstellingen, vastgoed/woningcorporaties en de publieke sector en maken gebruik van het internationale netwerk van Baker Tilly International.

Bekijk deze dienst

Controle Subsidieverantwoording

De financiële impact van een niet-goedgekeurde subsidieaanvraag kan groot zijn. Baker Tilly hanteert bij een subsidie-compliance toets een aanpak waarbij u beter weet wat u kunt verwachten. Onze subsidie-adviseurs denken daarnaast graag met u mee hoe u juist én tijdig verantwoording gaat afleggen.

Bekijk deze dienst

Het laatste nieuws

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief