Skip to content

Btw-compliance en -vertegenwoordiging

Zodra uw onderneming een btw-registratie heeft, dan gelden meerdere btw-aangifteverplichtingen. Zorg dus voor juiste en tijdige btw-aangiftes, zeker omdat deze maandelijks of ieder kwartaal terugkomen. Dit geldt overigens niet alleen voor Nederland, maar voor alle landen waar uw onderneming verplicht is btw-aangifte te doen.

Schakel in die gevallen deskundige hulp in met de juiste vaardigheden, kennis en ervaring. Baker Tilly beschikt over ervaren adviseurs op het gebied van Nederlandse btw-compliance (inclusief algemene fiscale vertegenwoordiging) en jarenlange ervaring in de omgang met de Nederlandse fiscus. Wij werken op uw verzoek nauw samen met uw logistieke dienstverlener(s) op het gebied van warehousing, handling, distributie en logistiek om de btw-verplichtingen rondom uw bedrijfsactiviteiten goed te regelen.

Btw-aangifteverplichtingen in binnen- en buitenland

In Nederland kennen we diverse soorten btw-gerelateerde rapportageverplichtingen voor bedrijven. Naast een btw-aangifte is het indienen van een Opgaaf ICP en Intrastat-rapportage verplicht in specifieke situaties als uw bedrijf handelt met andere EU-landen. Wij zijn u graag van dienst bij het voldoen aan deze verplichtingen. Wij kunnen daarnaast de btw-compliance voor uw onderneming verzorgen in andere landen, in samenwerking met Baker Tilly member firms wereldwijd.

Fiscale vertegenwoordiging

Baker Tilly VAT Compliance (Netherlands) B.V., een dochteronderneming van Baker Tilly Netherlands N.V., is gespecialiseerd in de btw-fiscale vertegenwoordiging voor niet in Nederland gevestigde bedrijven. Als fiscaal vertegenwoordiger treedt zij namens de buitenlandse ondernemer op richting de Belastingdienst en neemt zij de btw-rapportageverplichtingen op zich. Zo verzorgt Baker Tilly VAT Compliance (Netherlands) B.V. namens de buitenlandse ondernemer onder meer de btw-aangifte, de Opgave Intracommunautaire Prestaties (Opgaaf ICP) en de Intrastat-rapportage. Daarnaast verzorgt zij alle correspondentie met de Belastingdienst en voorziet zij de buitenlandse ondernemer onder andere van btw-advies.

Een buitenlandse ondernemer is in een aantal specifieke gevallen verplicht een fiscaal vertegenwoordiger aan te wijzen. Baker Tilly VAT Compliance (Netherlands) B.V. vervult voor een groot aantal buitenlandse ondernemers in Nederland ook in andere gevallen de rol van fiscaal vertegenwoordiger, zodat de ondernemer gebruik kan maken van een speciale regeling bij invoer, de zogenoemde artikel 23 vergunning. Deze regeling zorgt ervoor dat ondernemers de verschuldigde btw bij invoer van goederen niet hoeven te voorfinancieren, een van de voordelen van handelen via Nederland als handels- en distributieland.

Specialisaties

Ontdek de overige specialisaties van Btw Advies en Compliance

Btw-tooling

Elke onderneming heeft data over het bedrijf en de bedrijfsprocessen. Slimme tools maken het mogelijk om diverse inzichten uit deze data te filteren, ook op het gebied van de btw. Baker Tilly heeft diverse tools ontwikkeld die het optimaliseren van uw btw-positie kunnen ondersteunen.

Bekijk deze dienst

Douane-advies

Nederland bevindt zich in een gunstige positie als het aankomt op de internationale handel: de invoer, distributie en uitvoer van goederen. Heeft u te maken heeft met goederen die Nederland en de EU binnenkomen of verlaten? Wij helpen u graag met de belangrijkste aandachtspunten op het gebied van Douane-vraagstukken.

Bekijk deze dienst

Internationaal btw-advies

Wanneer u handelt of diensten verricht op internationaal niveau, levert dit btw-verplichtingen op, afhankelijk van uw bedrijfsmodel soms zelfs in meerdere landen. Loopt u op tegen internationale btw-vraagstukken? Reken dan op Baker Tilly voor hoogwaardig internationaal btw-advies.

Bekijk deze dienst

Nationaal btw-advies

De btw wet- en regelgeving is complex en als u deze als ondernemer niet nauwkeurig volgt, zijn boetes en/of naheffingen niet ondenkbaar. Tegelijkertijd biedt de btw ook kansen, als u ook de rechten die u als btw-ondernemer heeft, kent en toepast.

Bekijk deze dienst

Het laatste nieuws

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief