Skip to content

WKR en de leasefiets: slim gebruikmaken van de werkkostenregeling

Gepubliceerd op: 11 oktober 2023
Type publicatie Kennisartikel

Als MKB-bedrijf weet u dat het aantrekken en behouden van talentvolle werknemers eenuitdaging kan zijn. Gelukkig kunnen aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden daarbij helpen. Eén van de oplossingen? De steeds populairder wordende bedrijfsfiets. En dat is niet alleen goed nieuws voor uw werknemers, maar ook voor u. In dit artikel laten we u zien hoe u de werkkostenregeling (WKR) slim kunt benutten voor een leasefiets.

De fiets van de zaak in het kort

Een bedrijfsfiets is simpelweg een fiets die door de werkgever aan de werknemer ter beschikking wordt gesteld. De fiscus stelt het voordeel van privégebruik van de fiets vast op slechts 7% van de consumentenprijs. De werkgever kan de eigenaar zijn van de fiets, maar steeds vaker kiezen bedrijven voor een leasefiets.

Bij een leasefiets is de leasemaatschappij eigenaar van de fiets. Zij nemen ook de verzekering en het onderhoud voor hun rekening. De werkgever betaalt een leasevergoeding aan de leasemaatschappij en stelt zo de fiets ter beschikking aan de werknemer.

Waarom kiezen voor een leasefiets?

De bedrijfsfiets wint aan populariteit, vooral omdat deze binnen de beperkte WKR-ruimte kan worden aangeboden. Hij doet namelijk geen beroep op de vrije ruimte van de WKR.

Leasefiets in de vrije ruimte

De 7% bijtelling over de consumentenprijs kan als brutoloon aan de werknemer worden toegerekend. Hierover wordt echter belasting betaald. Een andere optie is om deze 7% aan te wijzen als eindheffingsloon en deze onder te brengen in de vrije ruimte van de WKR. Zo wordt de fiets belastingvrij aan de werknemer verstrekt.

De leasefiets kostenneutraal aanbieden

Het is ook mogelijk om het fietsplan kostenneutraal via een uitruilregeling aan te bieden. In deze benadering worden de leasekosten volledig door de werkgever gedragen. Er kan echter ook worden afgesproken dat de werknemer (een deel van) het leasebedrag zelf betaalt door brutoloon in te ruilen, zolang de eigen bijdrage niet hoger is dan de bijtelling.

Ten aanzien van de leasefiets zijn daarnaast specifieke regelingen voor de btw van toepassing. Wilt u hier meer informatie over, neem dan gerust contact met ons op.

Meer out of the box ideeën om uw WKR te optimaliseren

  • Personeelskortingen

  • Studiekosten voor kinderen of kinderopvangkosten

  • Bijdrage aan het pensioen.

Kortom, de leasefiets is een slimme zet om uw werknemers te motiveren en uw WKR-voordelen te maximaliseren. Het is een win-win voor zowel u als uw team.

In een competitieve arbeidsmarkt is het behouden van gemotiveerd personeel belangrijk. Door slim gebruik te maken van de WKR kunt u dit op een kostenefficiënte manier bereiken. Wilt u meer informatie? Neem contact op met onze specialisten of kijk ons gratis WKR-webinar terug en ontdek alle mogelijkheden voor 2023. Wilt u dieper in het onderwerp duiken, dan raden wij u aan u in te schrijven voor onze uitgebreide training. Perfect voor onder andere HR-werknemers, financiële en salarisadministratiewerknemers en controllers. Samen creëren we een aantrekkelijke werkomgeving voor u en uw team.

Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden u aan om met uw Baker Tilly adviseur te overleggen over de impact hiervan.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief