Vastgoed en btw

Vastgoed - Vastgoed en btw.jpg

Woningcorporaties, projectontwikkelaars en beleggers hebben te maken met vastgoedtransacties waarbij btw en overdrachtsbelasting altijd een rol spelen. Daarnaast hebben ook andere organisaties, zoals zorg- en onderwijsinstellingen, gemeenten en landeigenaren met vastgoed(transacties) te maken. Wij helpen u om optimale resultaten te halen met de grondtransacties door u te adviseren over de btw en overdrachtsbelasting.

Btw óf overdrachtsbelasting?

Aan de overdracht, de verhuur, het vestigen van zakelijke rechten en alle andere vormen van terbeschikkingstelling van vastgoed zijn gevolgen voor de btw en overdrachtsbelasting verbonden. Vaak is de gedachte ‘het is btw óf overdrachtsbelasting’, maar in de praktijk zien we ook ‘btw én overdrachtsbelasting’ bij één transactie voorkomen. Wij kunnen u helpen dit te voorkomen en de vastgoedtransacties vanuit fiscaal oogpunt te optimaliseren. Hiermee verkleint u namelijk de kans op een naheffing van btw en overdrachtsbelasting. Heeft u tijdig zicht in de btw en overdrachtsbelasting, dan kunt u deze aspecten ook meenemen in de te sluiten overeenkomsten. Wij kijken graag mee met de koopovereenkomsten en notariële akten.

Huur of verhuur van vastgoed

Verhuurt of huurt u vastgoed? Is btw-vrijgestelde of btw-belaste verhuur aan te raden en welke financiële gevolgen heeft dit voor u? Op welke wijze kan de btw-aftrek op kosten en investeringen worden geoptimaliseerd? En is het mogelijk de kosten van leegstand te beperken? Antwoorden op deze vragen zijn niet altijd even voor de hand liggend. Onze adviseurs beschikken over de kennis en ervaring om u hierin te adviseren.

Fiscale positie van beleggingsfondsen

We hebben ruime ervaring bij de begeleiding van het opzetten van beleggingsfondsen. U kunt bij ons niet alleen terecht voor de fiscale positie van het beleggingsfonds en de fiscale gevolgen van vastgoedtransacties, maar ook voor de fiscale input voor de prospectus. Daarnaast kunnen we u assisteren bij het opstellen van de prospectus en de prognoses laten toetsen door onze accountants.

Het ondernemerscollege van Baker Tilly. De meest inspirerende sprekers van Nederland geven gratis college op internet. Korte, boeiende colleges waarmee ondernemers uit heel Nederland inspiratie, kennis en informatie kunnen opdoen. Iedere twee weken komt er een nieuw college online!

Blijf up-to-date

Meer weten? Ik help u graag!

Heeft u vragen over vastgoed en btw? Wilt u weten hoe ik u hierbij kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

jayantrakhan.jpg
Jayant Rakhan Partner VAT & Customs Advisory T: 06 12 02 41 49