Skip to content

De kracht van flexibiliteit: hoe Palmyra Fambach bedrijven helpt bij personeelstekorten

Gepubliceerd op: 19 mei 2025
Type publicatie Kennisartikel
Gerelateerde onderwerpen

Elke dag werkt Palmyra Fambach, Director Employment Advisory bij Baker Tilly, met organisaties die kampen met complexe personeelsproblemen. Haar aanpak: focus niet op het probleem, maar op wat erachter zit. Met haar scherpe blik en integrale benadering helpt ze bedrijven te overleven én te floreren. Ontdek hoe haar inzichten en strategieën bedrijven inspireren en begeleiden naar een betere toekomst. 

Palmyra Fambach: “Een personeelstekort is vaak slechts het zichtbare topje van de ijsberg."

Wat maakt jouw werk bij Employment Advisory zo waardevol? 

“Wat ik zo leuk vind, is dat ik bedrijven echt verder kan helpen met elk probleem dat ze hebben op het personele vlak. Een tekort aan personeel is de pijn die ze voelen, maar het probleem, en dus de oplossing, zit vaak ergens anders. Achter elk personeelstekort schuilt een dieperliggende kwestie. Bijvoorbeeld op het gebied van instroom, leiderschap of retentie: mensen tevreden houden. Ik vind het mooi om samen met de klant en met hulp van mijn collega’s te werken aan een oplossing die écht past bij de organisatie.” 

Wat zijn de grootste valkuilen van organisaties waardoor ze kampen met een personeelstekort? 

“Dat ze de voordeur openzetten zonder te weten dat hun achterdeur openstaat. Of ze houden de achterdeur wel dicht, maar besteden onvoldoende aandacht aan retentie. Arbeidsvoorwaarden en een fijn salaris zijn belangrijk, maar daar is de rek op een gegeven moment uit. Mensen blijven voor werksfeer, autonomie, ontwikkelmogelijkheden en goed leiderschap. Zeker leiderschap is bij mkb-ondernemingen een onderbelicht thema. Daar zit heel vaak een deel van het probleem en dus de oplossing – de winst die te behalen valt.” 

Wat is voor de ondernemer het grootste risico bij een personeelstekort? 

“Personeelstekort beïnvloedt het dagelijks werk. Je bent elke dag bezig de gaten te vullen. Daardoor is er geen ruimte meer om vooruit te kijken. Strategisch denken verdwijnt naar de achtergrond. En dat is risicovol: als je stilstaat, ga je éigenlijk achteruit.” 

Waar ligt volgens jou de oplossing voor een personeelstekort? 

“Een probleem is altijd het gevolg van iets anders – en dat komt soms uit onverwachte hoek. Het zit ’m zelden in één factor. Het gaat niet alleen om arbeidsvoorwaarden, een gebrek aan sollicitanten of strategische personeelsplanning. Een echte oplossing voor een personeelstekort vraagt om een bredere blik op meerdere niveaus. Denk aan herinrichting van werk en processen, arbeidsmarktpositie, skillgericht denken, data en sturing, samenwerking en vernieuwing. Ik zoom uit, stel kritische vragen en kijk naar het geheel. Want pas als de klant het hele plaatje begrijpt, kunnen we echt iets veranderen.” 

Wat wil je ondernemers meegeven die worstelen met personeelstekorten?

“Vraag je af of je het probleem wel op de juiste plek zoekt. Kijk niet alleen naar werving, maar ook naar de beleving van je huidige medewerkers. Wees kritisch op hoe je organisatie is ingericht en kijk kritisch naar je leiderschap. En schroom niet om iemand van buiten te betrekken die met een frisse blik meekijkt. Juist dan ontstaan de beste oplossingen.” 

Welke aspecten van je werk geven jou persoonlijk de meeste voldoening? 

“Inzoomen op wat ik hoor en uitzoomen vanuit verschillende perspectieven. Ik stel altijd de vraag: wat moet je doen om in de toekomst relevant te blijven? Die vraag leidt tot een wereld aan inzichten. Ik word blij als ik het verhaal van de ondernemer ontdek: wat drijft hem nou echt? En dus ook: waar zitten de oplossingen voor de problemen waar hij tegenaan loopt? Als je een klik hebt en het gevoel hebt dat je elkaar begrijpt, dan kun je sparren en een nauwe samenwerking aangaan. Dat vind ik het allerleukst.” 

Wie of wat inspireert jou in je werk? 

“Ik heb niet echt een inspirator, maar ik ben wel fan van spreekwoorden. Zoals die van Charles Darwin: “It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives, but the one most responsive to change.” Flexibiliteit en aanpassingsvermogen – kunnen schakelen en anticiperen – zijn voor mij essentieel. Elke klant, elk project vraagt weer iets anders.” 

Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden je aan om met jouw Baker Tilly-adviseur te overleggen over de impact hiervan.

Meer weten? 

Heb jij te maken met personeelstekort en wil je weten waar de échte oorzaak zit? Leg het voor aan Palmyra Fambach of een van onze andere specialisten van Employment Advisory. Neem contact op via [email protected].

.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief