AI: slimme technologie met een menselijk aspect
Trendwatchers en wetenschappers zijn er nog niet over uit: zijn we al over de AI-hype heen of staan we nog maar aan het begin? Eén ding is zeker: voor het mkb zijn de mogelijkheden grenzeloos.
Wat is AI? Waarom is het relevant voor het mkb? Hoe profiteer je als moderne ondernemer optimaal van AI? En: hoe zetten wij AI in bij Baker Tilly? In deze blogserie ontdek je de antwoorden op deze vragen. Ook organiseren wij speciaal voor mkb-ondernemers een (gratis) AI-kennissessie op woensdag 21 mei op ons hoofdkantoor in Utrecht. Ben jij erbij?
Bewust gebruik van AI: slim én verantwoord
AI is overal. Van gepersonaliseerde nieuwsbrieven tot slimme boekhoudsoftware: kunstmatige intelligentie is inmiddels niet meer weg te denken uit de dagelijkse bedrijfsvoering. Maar met al die toepassingen komt ook een belangrijke vraag naar voren: hoe zorgen we ervoor dat we AI op een bewuste, verantwoorde en mensgerichte manier inzetten?
Voor het mkb liggen er enorme kansen. AI maakt het mogelijk om efficiënter te werken, processen te automatiseren en sneller beslissingen te nemen. Maar technologie is geen doel op zich. Het gaat erom hoe je als ondernemer keuzes maakt met oog voor ethiek en veiligheid.
Veel AI-oplossingen werken op de achtergrond. Denk aan automatisch gegenereerde rapportages, slim voorraadbeheer of een geautomatiseerde klantenservice. Maar wie bepaalt wat ‘slim’ is? En hoe zorg je dat technologie écht bijdraagt aan je bedrijfsdoelen zonder de menselijke maat uit het oog te verliezen?
Bewust gebruik van AI betekent kritisch kijken naar de data die je inzet, de algoritmen die conclusies trekken en de gevolgen voor je organisatie. Het draait niet alleen om efficiëntie, maar ook om vertrouwen. Klanten willen weten wat er met hun gegevens gebeurt, en medewerkers moeten begrijpen hoe systemen functioneren. Transparantie is dus geen luxe, maar een vereiste.
Innovatieve uitdagingen: van deepfakes tot digitale risico’s
Met AI ontstaan ook nieuwe risico’s. Een treffend voorbeeld is de opkomst van deepfake-technologie. Wat ooit begon als speelse innovatie, wordt inmiddels gebruikt voor commerciële én misleidende doeleinden. Het onderscheid tussen echt en nep vervaagt snel en dat kan schadelijk zijn voor je imago of de relatie met je klanten.
Voor mkb’ers betekent dit dat je niet alleen moet inzetten op vooruitgang, maar ook op weerbaarheid. Hoe herken je gemanipuleerde content? Hoe bescherm je je systemen tegen misbruik? En hoe zorg je dat je team op de hoogte is van de risico’s? Innovatie vraagt om meer dan technologie: het vereist beleid, bewustwording en alertheid.
De kracht van bewustwording
AI is geen ‘magische doos’ waar vanzelf slimme uitkomsten uit rollen. Het is een krachtig hulpmiddel, mits goed gebruikt. En dat begint bij bewustzijn: weten wat AI kan, waar de grenzen liggen en welke keuzes je maakt bij de inzet ervan. Welke gegevens zijn echt nodig? Wie mag ze inzien? Wat wil je bereiken?
Juist in het mkb is er veel winst te behalen. Met relatief eenvoudige stappen zoals het opstellen van AI-richtlijnen, het trainen van medewerkers, of het stellen van duidelijke doelstellingen kun je grote impact maken.
Bij Baker Tilly geloven we in technologie die werkt mét mensen, niet in plaats van mensen. Oplossingen die aansluiten bij de praktijk, helder zijn over hun werking en bijdragen aan vertrouwen. Daarom ondersteunen we ondernemers niet alleen met de implementatie, maar ook met het gesprek eromheen.
AI verandert het speelveld. Niet alleen technologisch, maar vooral ook mentaal. En wie daarin durft te investeren, bouwt aan een toekomstbestendige organisatie.
Kom meer te weten over het bewust gebruik van AI
Met dit vierde blog, waarin we je hebben meegenomen in het bewust gebruikmaken van AI, sluiten we de blogreeks over AI af. Heeft deze blogreeks je getriggerd om meer te doen, en meer te weten te komen over AI? Meld je dan aan voor onze (gratis) AI-kennissessie op woensdagmiddag 21 mei in Utrecht. Op deze pagina vind je meer informatie.
Eerder al contact opnemen? Stuur gerust een bericht naar [email protected].