Skip to content
Gepubliceerd op: 07 mei 2025
Type publicatie Kennisartikel

Trendwatchers en wetenschappers zijn er nog niet over uit: zijn we al over de AI-hype heen of staan we nog maar aan het begin? Eén ding is zeker: voor het mkb zijn de mogelijkheden grenzeloos. 

Wat is AI? Waarom is het relevant voor het mkb? Hoe profiteer je als moderne ondernemer optimaal van AI? En: hoe zetten wij AI in bij Baker Tilly? In deze blogserie ontdek je de antwoorden op deze vragen. Ook organiseren wij speciaal voor mkb-ondernemers een (gratis) AI-kennissessie op woensdag 21 mei op ons hoofdkantoor in Utrecht. Ben jij erbij? 

Meld je hier aan

Inzetbaarheid van AI 

In het vorige artikel van deze serie hebben we je meegenomen in de verschillende aspecten van datakwaliteit, en hoe AI de mkb-ondernemer kan helpen. In dit blog gaan we dieper in op hoe wij AI inzetten bij Baker Tilly en nemen we je mee in onze visie op AI. 

Allereerst gaan we na hoe AI zelf denkt dat het toegepast kan worden binnen mkb- en familiebedrijven. 

AI biedt het mkb en familiebedrijven kansen om efficiënter te werken, als praktische en ondersteunende aanvulling. Het helpt processen slimmer te maken, maar is nog niet volwassen genoeg om werk volledig over te nemen. Klein beginnen en bouwen op goede data is de sleutel tot succes.

Deze gedachte kwam al naar voren in het eerste blog van deze reeks, waarin we stelden dat AI taken kan vervangen, maar géén mensen. Er zijn talloze standaardoplossingen, maar het is ook mogelijk om vanaf de basis een AI-oplossing te ontwikkelen die precies aansluit bij de behoeften binnen een organisatie. In het tweede blog van deze reeks hebben we al een kleine teaser gegeven, namelijk dat we bij Baker Tilly werken aan de ontwikkeling van AI-oplossingen. Maar voordat we daar dieper op ingaan, vragen we aan AI hoe het een consultant zonder én met AI zou omschrijven. 

Eerst de consultant zonder AI: 

Thomas werkt als consultant en ploetert zich door stapels documenten en rapporten. Zonder AI moet hij alles handmatig analyseren, wat veel tijd en energie kost. Zijn bureau ligt vol papier, zijn hoofd zit vol deadlines. Elke taak voelt traag en zwaar. Vaak vraagt hij zich af: moet dit echt nog zo?

Dan de consultant mét AI: 

Sinds de komst van AI ziet Thomas zijn werk als consultant helemaal anders. Wat eerst uren kostte, is nu in minuten geregeld. Met slimme analyses, samenvattingen en inzichten houdt hij meer tijd over voor strategie en de klant. Zijn werk is lichter, sneller, en stukken leuker geworden. Zo hoort moderne consultancy te zijn.

AI maakt het werken efficiënter, dat mag duidelijk zijn. Maar het is géén vervanging. Met deze kijk op AI zetten wij het ook in binnen Baker Tilly, en werken we aan AI-tools die we binnen onze eigen organisatie én bij onze klanten inzetten. Daarnaast passen we AI toe in de software die wij gebruiken voor onze klanten.  

Hieronder vertellen we je meer over het door onszelf ontwikkelde ‘RGS-voorspelmodel’, en over hoe de ontwikkelaars van onze softwareleverancier Qlik AI toepassen in hun producten. 

RGS-mapping 

Binnen Baker Tilly willen we steeds efficiënter en productiever werken, en hierin kan AI een grote rol spelen. Zo maakt de auditpraktijk van Baker Tilly gebruik van een AI-toepassing om een grotere efficiëntie te bereiken. Binnen deze praktijk worden jaarrekeningcontroles uitgevoerd voor klanten. Daarbij controleert een accountant of de jaarrekening van een organisatie een betrouwbaar en getrouw beeld geeft van de financiële situatie.  

Om ervoor te zorgen dat er een maatstaf is voor de manier waarop deze financiële situatie gecontroleerd kan worden, heeft de overheid een schema ontwikkeld: het zogenoemde Referentie Grootboek Schema (RGS). Dit schema bestaat uit verschillende codes die elk een categorie vormen voor financiële gegevens, zoals omzet, kosten, of btw. Hierdoor spreekt iedereen dezelfde ‘taal’ en zijn cijfers makkelijker te vergelijken én controleren. Het is daarbij wel van belang dat de accountants de verschillende financiële stromen van de klant koppelen aan een RGS-code. Dit is een repetitieve taak, die erg tijdrovend is.  

En precies dat laatste is een signaal dat aangeeft dat AI toegepast kan worden. Wij hebben dan ook een AI-model ontwikkeld dat het koppelen van de financiële stromen aan de RGS-codes voorspelt. Uiteraard moeten onze collega’s de resultaten nog wel controleren voordat zij verder kunnen. Maar die controle kost altijd minder tijd dan het koppelen van alle financiële stromen aan de verschillende RGS-codes. Zo hebben onze collega’s meer tijd voor andere klantwerkzaamheden, of voor meer specialistische taken. 

AI bij onze leveranciers 

Bij Baker Tilly ontwikkelen we niet alleen onze eigen AI-oplossingen, maar werken we ook samen met diverse softwareleveranciers. Een daarvan is Qlik. Deze toonaangevende softwareleverancier is gespecialiseerd in data-analyse, data-integratie, en business intelligence. Met de software van Qlik is het mogelijk om data te visualiseren, te analyseren, en vervolgens te vertalen naar bruikbare inzichten. Wij zetten deze software in bij onze klanten om hen te helpen bij het centraliseren van data uit verschillende bronnen. Denk aan het ontsluiten van gegevens uit een kassasysteem, het ontsluiten van gegevens van een spaarsysteem zoals Piggy, het inlezen van interne Excelbestanden of andere databronnen, en ga zo maar door. Deze databronnen kunnen inzichtelijk worden gemaakt met interactieve dashboards, waarmee vervolgens een datagedreven besluitvorming gegenereerd wordt. 

Naast de ontwikkeling van AI-tools is het ook mogelijk om AI toe te passen binnen de software. Qlik zet deze toepassing volop in om de data-analyse slimmer en efficiënter te maken. Een voorbeeld hiervan is Insight Advisory, een onderdeel van Qlik dat gebruikers helpt om de juiste visualisaties te gebruiken voor hun data, vragen te stellen in ‘gewone’ taal, en automatisch visualisaties te genereren. Daarnaast biedt Qlik ondersteuning via AutoML. Dit is een tool die gebruikers in staat stelt om voorspellende modellen te bouwen, te testen, en toe te passen op hun data, zonder dat hier enige programmeerkennis voor nodig is. Dit helpt bedrijven om trends te voorspellen en proactief beslissingen te nemen. 

Wil je meer weten over hoe je AI kunt inzetten? 

In het volgende artikel van deze blogserie nemen we je mee in het bewust omgaan met AI. Denk aan hoe je het slim en verantwoord kunt gebruiken, maar ook hoe je kunt omgaan met de verschillende innovatieve uitdagingen zoals deepfakes en digitale risico’s. Het gaat hier om de kracht van bewustwording.  

Ben je benieuwd naar meer toepassingen van AI, en hoe AI jou kan helpen met je bedrijfsvoering? Volg deze blogserie en meld je aan voor onze (gratis) AI-kennissessie op woensdagmiddag 21 mei in Utrecht. Op deze pagina vind je meer informatie. 

Eerder al contact met ons opnemen? Stuur gerust een bericht naar [email protected]

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief