Skip to content

Betalen voor plastic bekers en voedselverpakkingen: Bent u op de hoogte van de nieuwe regels?

Gepubliceerd op: 12 juni 2023
Type publicatie Kennisartikel

Ondernemers die voedsel en drank verkopen aan consumenten hebben te maken met een nieuwe regelgeving. De nieuwe regels voor voedseluitgiftelocaties zijn gericht op plastic voor eenmalig gebruik, zoals bekers en frietbakjes. Wij lichten in dit artikel de hoofdpunten van de regeling toe.

Vergoeding

Vanaf 1 juli 2023 mag u als ondernemer plastic bekers en voedselverpakkingen niet meer gratis meegeven aan consumenten. Dit geldt onder andere voor restaurants, bedrijfskantines en foodtrucks. De ondernemer is verplicht een kleine vergoeding in rekening te brengen voor het gebruik van wegwerpbekers of -bakjes. Die vergoeding moet ook apart op de bon te zien zijn. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel ze per plastic wegwerpbeker of -bakje vragen. De overheid heeft echter de volgende richtbedragen vastgesteld waarbij de maatregel genoeg (positieve) impact heeft op het milieu en de (negatieve) impact op de onderneming beperkt blijft:

·         € 0,25 voor bekers;

·         € 0,50 voor een maaltijd (dit kan bestaan uit meerdere verpakkingen);

·         € 0,05 voor voorverpakte groente, fruit en noten.

Wegwerkverpakkingen

De regeling richt zich op plastic voor eenmalig gebruik. Let op!: Het gaat hierbij ook om kartonnen verpakkingen waar een plastic laagje op zit om zo het lekken van water of vettige substanties tegen te gaan. Het maakt hierbij niet uit hoeveel plastic de verpakking bevat. Een kleine hoeveelheid is al genoeg om onder de regeling te vallen.

Herbruikbare alternatieven

Voor maaltijden en dranken die ter plekke worden bereid (niet voorverpakt) moeten bovendien herbruikbare alternatieven beschikbaar zijn. Dit kan ook een zelf meegebrachte beker of verpakking zijn. Of een beker of verpakking die de consument met statiegeld of een ander retoursysteem kan terugbrengen.

Vanaf 1 januari 2024 is voor consumpties ter plaatse het gebruik van herbruikbare bekers en voedselverpakkingen de norm. Wegwerpbekers en -voedselverpakkingen die kunststof bevatten, zijn dan verboden. Dat geldt ook voor kartonnen koffiebekers die een kunststof laagje hebben. Voor bekers of voedselverpakkingen die ter plaatse worden ingezameld en hoogwaardig kunnen worden gerecycled, geldt een uitzondering. Hoogwaardig wil zeggen dat het materiaal weer terug kan komen als voedselverpakkingsmateriaal.

Producenten en importeurs

Voor producenten en importeurs van plastic bekers en / of voedselverpakkingen gelden inmiddels ook al strengere regels. Zij zijn ervoor verantwoordelijk om de kosten te vergoeden die gebiedsbeheerders maken voor het opruimen van het zwerfafval dat van hun producten afkomstig is. Om de hoogte van deze vergoeding te kunnen bepalen is er in de ministeriële regeling een werkwijze vastgesteld. Verder verplicht de regeling producenten om bewustmakingsmaatregelen te nemen.

Btw-gevolgen

Inmiddels heeft ook de Belastingdienst een standpunt gepubliceerd op haar website over het berekenen van btw in deze situaties. De Belastingdienst geeft aan dat zodra een vergoeding in rekening wordt gebracht voor dergelijke plastic bekers of voedselverpakkingen, er tevens btw betaald dient te worden over deze vergoedingen. Het toe te passen btw-tarief is afhankelijk van het product dat wordt verkocht. Verkoopt u bijvoorbeeld koffie in een plastic wegwerpbeker, dan berekent u 9% btw voor de koffie en ook 9% btw voor de plastic wegwerpbeker.

Vragen?

Bent u ondernemer en verkoopt u eten en / of drinken in wegwerpverpakkingen? Of bent u producent of importeur van plastic bekers en / of voedselverpakkingen? Zorg er dan voor dat u goed op de hoogte bent van de regels die binnen uw sector gelden, Denk hierbij ook aan de administratieve en fiscale verwerking van de verplichte vergoedingen. Heeft u vragen over deze regeling? Neem dan contact op met Osgar Schaedtler.

Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden u aan om met uw Baker Tilly adviseur te overleggen over de impact hiervan.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief