Slimmer werken in plaats van harder: hoe Martin organisaties helpt personeelstekorten het hoofd te bieden.
Personeelstekort komt in steeds meer sectoren voor. Martin van Ernst, partner bij IT Advisory bij Baker Tilly, ziet dagelijks hoe IT een sleutelrol speelt in het slimmer inrichten van processen. Hij vertelt hoe IT bijdraagt aan het oplossen van personeelstekorten.
Martin van Ernst: “Stuur op feiten, niet op onderbuikgevoel.
Wat maakt jouw werk bij IT Advisory zo waardevol?
“Het geeft mij energie om met klanten de uitdagingen waar zij voor staan in beeld te brengen. Samen die puzzels oplossen. Dat kan gaan over IT-audit, waarbij we verklaren dat bijvoorbeeld cloudapplicaties goed zijn ingericht. Maar ook over advies: hoe kun je slimmer werken met technologie? Het vakgebied is continu in ontwikkeling. Juist die dynamiek, samen met de klant én het team, maakt mijn werk leuk en waardevol.”
Wat zijn de grootste valkuilen van organisaties waardoor ze kampen met een personeelstekort?
“Een van de grootste valkuilen is denken dat het alleen op te lossen is met extra mensen. Terwijl het vaak slimmer kan. Organisaties benutten bestaande applicaties onvoldoende. Dan is software jaren geleden geïmplementeerd, maar past die werkwijze nog wel bij je onderneming van nu?
Ook zien we datagedreven werken vaak misgaan. Organisaties hebben veel data, maar gebruiken die nauwelijks. Of ze verzamelen data wel automatisch, maar verwerken alles nog handmatig. Dat kost tijd en is foutgevoelig. Ik ken voorbeelden waar mensen een week besteden aan één rapportage, terwijl dat ook met een druk op de knop kan.
En dan nieuwe technieken zoals AI: daar is koudwatervrees. Wanneer stap je in? Wat is verantwoord? De valkuil is stilstand. Ondernemers durven vaak geen risico te nemen, terwijl wij ze daar goed bij kunnen begeleiden. Wat je nodig hebt is een integrale blik: vanuit mensen, processen én technologie.”
Wat is voor de ondernemer het grootste risico bij een personeelstekort?
“Het grootste risico is dat je de continuïteit van je processen verliest. Niet alles is te automatiseren, maar wat wél kan, moet je goed regelen. Dan ben je minder afhankelijk van mensen. Ik zeg weleens: een medewerker kan ziek worden, maar een computer niet.
Daarnaast staat je groei onder druk. Zonder voldoende capaciteit kun je niet vooruit. En de kwaliteit van dienstverlening lijdt eronder. In de zorg zie je dat direct terug. Maar ook daar geldt: als je administratieve taken automatiseert, komt er meer tijd vrij voor de patiënt. Dat lost het hele probleem niet op, maar elk beetje helpt.”
Waar ligt volgens jou de oplossing voor een personeelstekort?
“Er is geen one-size-fits-all-oplossing. De personeelstekorten verschillen per branche: van zorg tot ambachten en van IT tot overheid. Daarom pakken wij het altijd multidisciplinair aan, samen met onze HR- en businesscollega’s. Zo kijken we vanuit meerdere perspectieven wat nodig is.”
Wat wil je ondernemers meegeven die worstelen met personeelstekorten?
“Kijk breder. Personeelstekort is een veelkoppig monster en vraagt een integrale aanpak. Denk in de driehoek HR, processen en IT. Stel jezelf vragen als: welke taken kunnen we slimmer uitvoeren? Maken we gebruik van de juiste applicaties en benutten we die volledig? Kunnen nieuwe technieken, zoals AI, ons helpen? Wat doen andere bedrijven in onze branche al goed?
En mijn extra tip: maak alles meetbaar. Stuur op feiten, niet op onderbuikgevoel. Daar helpen wij onze klanten bij; met inzichten, benchmarks en oplossingen.”
Welke aspecten van je werk geven jou persoonlijk de meeste voldoening?
“Meerdere dingen! Eén: de interactie met klanten. Samen een oplossing vinden geeft echt een adrenalinekick. Twee: de samenwerking met collega’s. Ik geloof sterk in de kracht van het team; de kennis van de hele groep. En drie: het vakgebied zelf. IT verandert continu. Al meer dan dertig jaar zit ik in dit werkveld en nog steeds ontdek ik dagelijks nieuwe mogelijkheden.”
Wie of wat inspireert jou in je werk?
“Mijn klanten en collega’s. Van klanten leer je hoe zij naar hun onderneming kijken. Je neemt sterke punten en lessen mee uit elke samenwerking. En met collega’s geldt: 1 + 1 = 3. Er is een bekend Afrikaans spreekwoord dat vaak door Nelson Mandela werd gebruikt: “Alleen ga je sneller, samen kom je verder!” Die gedachte, die inspireert me elke dag opnieuw.”
Andere inzichten
-
08 juli 2025
SLIM subsidie en leiderschap en krapte op de arbeidsmarkt
-
26 juni 2025
Ontbossingsverordening EUDR: strenge regels importeurs, marktdeelnemers en handelaren
-
24 juni 2025
Baker Tilly en Axians lanceren ESG Hub: een sterk staaltje co-creatie en partnership