Skip to content
Gepubliceerd op: 24 december 2020
Type publicatie Kennisartikel
Vandaag hebben het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) bekendgemaakt dat zij een Brexit-deal hebben gesloten. Vanaf 1 januari 2021 is het Verenigd Koninkrijk een niet-EU-land voor btw en douane. Een deal heeft onder meer gunstige gevolgen voor een aantal douaneaspecten. Belangrijk om te onthouden is dat vanuit btw-en douaneperspectief per 1 januari 2021 alles zal veranderen, ook nu er een deal is.

Deal

De deal heeft onder meer tot gevolg dat de douanerechten op goederen afkomstig uit het VK of de EU zijn verminderd tot 0%. Voor btw en douane blijft echter gelden dat het VK wordt gezien als een niet-EU land. Voor meer informatie over de deal, verwijzen wij naar de website van MHA MacIntyre Hudson (Baker Tilly Member Firm in het VK). 

In meerdere publicaties op deze website hebben wij aandacht besteed aan deze zaken. Hieronder een korte samenvatting van een aantal belangrijke punten.

Brexit webinar

Op woensdag 6 januari 2021 organiseert Baker Tilly een post Brexit webinar. Brexit is een feit, maar wat zijn de gevolgen voor uw onderneming?

Gedurende dit webinar zal onder meer worden ingegaan op de uitkomst van de Brexit onderhandelingen, de stand van zaken met betrekking tot Noord-Ierland, maar ook wat zijn de btw- en douanegevolgen nu er een deal is.

Let op! Ook met een deal is het Verenigd Koninkrijk een niet-EU land voor btw en douane. Per 1 januari 2021 is de situatie dus volledig anders dan voor die tijd, Brexit met een deal heeft gevolgen voor btw en douane.

Wat gaat er veranderen en welke aspecten en formaliteiten gaan een grote rol spelen?

Douane, uitvoer, invoer en Incoterms

Goederen welke vanaf 1 januari 2021 vanuit Nederland naar het VK worden gestuurd en vice versa zijn vanaf deze datum onderworpen aan douaneformaliteiten, uitvoer en invoer.

Vervolgens komt de vraag, wie is verantwoordelijk voor de invoer en uitvoer? De gemaakte afspraken tussen partijen zijn daarbij van belang. De afgesproken Incoterms kunnen een goede indicatie geven. De Incoterms bepalen namelijk wie verantwoordelijk is voor de uitvoer en de invoer van de goederen.

Belangrijk is dan ook om na te gaan of de afgesproken Incoterms nog wenselijk en toereikend zijn. Op basis van de Incoterms en de verplichtingen die voor u gelden, dient u vervolgens te beoordelen of u een EORI nummer nodig heeft voor communicatie met de douane in Nederland en mogelijk in het Verenigd Koninkrijk. Misschien is een artikel 23 vergunning ook raadzaam, zodat u op het moment van invoer van goederen uit een niet-EU-land, zoals het VK, in Nederland niet direct invoer-btw bent verschuldigd.

Logistieke partner

Een ander aspect is de vraag of uw logistieke partner nog in staat is om aan uw wensen en vereisten te voldoen. Handel met een EU-land is al complex, echter handel met niet-EU-landen zorgt voor een hele nieuwe dimensie. Naast de formele douane- en btw-aspecten zoals reeds beschreven krijgt u ook te maken met mogelijk praktische ongemakken, zoals vertragingen door grenscontroles en additioneel papierwerk. Dit kan hogere kosten tot gevolg hebben. Daarom is het belangrijk om ook alle aspecten goed te bespreken met uw logistieke partner.

Btw in het Verenigd Koninkrijk

Afhankelijk van uw activiteiten is het belangrijk om te controleren of u een btw-registratie en btw-aangifteplicht in het VK (nodig) heeft.

Voorbereiding blijft cruciaal

Btw en douane zijn belangrijk, maar wij benadrukken eens te meer: houd rekening met alle aspecten! Voorbereiding blijft cruciaal. Het VK is vanaf 1 januari 2021 een niet-EU-land en douaneformaliteiten worden van toepassing.

Zorg dat u bent voorbereid voor Brexit!

Wilt u de positie van uw onderneming bespreken? Of wilt u meer tips over hoe u met Brexit om kunt gaan? Wij staan u graag bij, waar nodig in samenwerking met de Baker Tilly partners in het VK. Neem gerust contact met ons op.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief