Welkom in de wereld met Artificial Intelligence

"Giels Brouwer laat in het ondernemerscollege zien hoe zijn bedrijf SciSports met behulp van slimme algoritmen, machine learning en deep learning inzichten krijgen die zij anders niet zouden hebben. In de volksmond zijn deze technieken beter bekend als Artificial Intelligence. Alleen, wat is Artificial Intelligence nu precies?

Artificial Intelligence

Bij Artificial Intelligence denken we al snel aan C-3PO, het mechanische wezen uit Star Wars met menselijke eigenschappen of aan Steven Spielbergs film A.I. Artificial Intelligence. Dit is niet de Artificial Intelligence waar het in het ondernemerscollege over gaat. Artificial Intelligence is ook geen toekomstmuziek, zoals ze ons in Hollywood met spannende science fictionfilms willen laten geloven. Als we de voorspellingen mogen geloven, wordt Artificial Intelligence dé grote trend voor 2017.

Slimme algoritmen

Bij Artificial Intelligence zijn in deze context de onderzoeksgebieden machine learning en deep learning relevant. Machine learning gaat over het gebruik van algoritmen om gegevens (data) te ontleden en te leren van ontdekte patronen en verbanden. Vervolgens resulteert dit in een vaststelling of voorspelling over iets in de wereld. SciSports ‘scout’ de Daley Blinds en Wout Weghorsten van de voetbalwereld met behulp van enorme hoeveelheden gegevens. Zij ‘trainen’ de software om veelbelovende voetbalspelers te identificeren in plaats van dat zij handmatig software schrijven met een specifieke set van instructies om die taak uit te voeren. Met behulp van grote hoeveelheden gegevens en algoritmen leren zij de software hoe een taak uit te voeren. De gebruikte gegevens zijn divers en afkomstig van vele bronnen: van verzamelende gegevens over het gedrag van voetballers tijdens wedstrijden, uitslagen van wedstrijden en de coach tot aan de samenstelling van de teams, weersomstandigheden, et cetera. Om te komen tot verrassende inzichten is de ontwikkeling op het gebied van deep learning essentieel. Deep learning is een nieuw gebied van machine learning onderzoek en brengt machine learning dichter bij de oorspronkelijke doelstellingen: Artificial Intelligence.

Kracht van data-analyse

Artificial Intelligence maakt het mogelijk om veel én complexe data te analyseren, verbanden te leggen en daarmee tot verrassende inzichten te komen. Iets dat onmogelijk door een mens gedaan kan worden, onder andere door de hoeveelheden data en complexiteit. Net als SciSports gaan steeds meer organisaties gebruik maken van toepassingen met Artificial Intelligence. In onder andere de auto-industrie (denk aan zelfrijdende auto’s) en de gezondheidszorg wordt het al volop toegepast.

Data-analyse in uw financiële administratie

Om te kijken naar mogelijkheden voor toepassingen in de accountancy ben ik op dit moment in New York. Samen met MindBridge Ai onderzoeken we de praktische toepasbaarheid van data science en Artificial Intelligence bij de analyse van financiële gegevens (denk aan grootboekmutaties of een auditfile). De software bestaat al en maakt bij de analyse van financiële gegevens niet alleen gebruik van criteria die wij van tevoren zelf hebben bedacht, het ontdekt zelf ook opvallende patronen en afwijkende posten. En wij, als gebruikers, helpen de software om dat ook steeds beter te kunnen doen.

Waarom dit relevant is voor u? Bedenk hoe mooi het zou zijn als die tool straks in de gereedschapskist van uw accountant zit. En Artificial Intelligence u als ondernemer inzichten geeft waarmee u uw bedrijfsvoering kunt aanscherpen en waardoor uw bedrijf gaat excelleren.

Artificial Intelligence is geen toekomstmuziek meer. Toch staat het gebruik van nieuwe technologieën als machine learning en deep learning in de accountancy nog in de kinderschoenen. Maar let op: het is een ontwikkeling om in de gaten te houden. Ik help u daar graag bij! En als echte Star Wars-fan sluit ik af met: 'May the analytics force be with you.'"

May the analytics force be with you.