Een groeiend bedrijf heeft werkkapitaal nodig en dus grip op de administratie

Happy Glass - BakerTillyBerk_BIC-0772.jpg

“Ik ben nog niet heel lang geleden overgestapt naar Baker Tilly. Mijn bedrijf maakt een enorme groei door. Al mijn aandacht gaat uit naar ondernemen en de administratie komt op een tweede plek. Gewoonweg wegens tijdgebrek stonden er bijvoorbeeld teveel debiteuren open en daardoor kon ik niet over voldoende werkkapitaal beschikken. Baker Tilly ontzorgt mij. Daar heb ik behoefte aan als ondernemer. Op fiscaal gebied, wat betreft subsidies en qua boekhouding, ik ben nu helemaal bij.” Aan het woord is Kees Kik, dga bij Global Glass BV en Happy Glass BV.

Global Glass houdt zich bezig met de verkoop van ‘kunststofglazen’. HappyGlass® is het merk van Global Glass dat eind jaren negentig is ontstaan als antwoord op de groeiende vraag naar onbreekbare en herbruikbare glazen. Waar het gebruik van echt glas niet kan of wenselijk is, wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen voor herbruikbare glazen. Dit heeft onder andere te maken met veiligheid op bijvoorbeeld festivals. Tegelijkertijd is een herbruikbaar glas minder schadelijk voor het milieu dan het reguliere alternatief voor glas: het overbekende plastic wegwerpbekertje.

Kunststofglazen

“Rechte herbruikbare glazen van kunststofglas maken kan iedereen. Glazen die taps toelopen, dat is een ander verhaal. Wij waren de eerste en hebben er patent op aangevraagd. Wij kregen in 2011 een aanvraag van Duvel Moortgat, om hun zo kenmerkende taps toelopende bierglas na te maken. Na een lange zoektocht naar hoe dit te produceren - een proces dat ons helemaal naar Taiwan bracht - hebben we in 2013 het eerste ‘spuit-giet-geblazen’ onbreekbare Duvel glas op de markt gebracht. In 2014 volgde een speciaal Gin Tonic glas voor Schweppes, welke voor ons geproduceerd wordt in Italië. Happy Glasses waren toen nog erg duur vanwege het gecompliceerde productieproces; het duurde daardoor 3,5 minuten om bijvoorbeeld een Duvel glas te maken. Hierdoor liepen we tegen onze productiecapaciteit aan. In 2015 ontwikkelden we een machine die vier glazen tegelijkertijd kan maken in 30 seconden. Inmiddels maken we heel veel verschillende soorten glazen, die in vijf verschillende landen geproduceerd worden.“

Kik neemt bij Baker Tilly de dienst totaaloplossing accountancy af. Zijn administratie is daardoor gedigitaliseerd en de boekhouding altijd up-to-date. Michael Kloet is junior manager AA bij Baker Tilly en contactpersoon voor Kik. “Om te beginnen hebben we voor Global Glass een opschoonactie gedaan en hebben we de cijfers kloppend gemaakt. Dat was nodig om een goed startpunt te hebben met elkaar.”

Het is belangrijk om mensen om je heen te hebben die je kunnen ontzorgen

Nieuwe structuur

Kik: “De groei die mijn bedrijf heeft doorgemaakt is enorm. Baker Tilly heeft mij geholpen hier een nieuwe juridische structuur in aan te brengen. Vanuit mijn bv Ampersand zijn twee nieuwe bedrijven opgericht: Global Glass BV is de verkooporganisatie en Happy Glass BV de productiemaatschappij. Voor Happy Glass BV heb ik nu investeerders aangetrokken. Dit maakt verder groeien mogelijk. De investeerders wilden graag snel inzicht in de cijfers van mijn bedrijf. Dankzij de totaaloplossing accountancy was dat geen probleem, want ik beschik altijd over de meest actuele cijfers. Mijn investeerders nemen niet alleen geld mee, maar ook hun kennis. Door deze constructie word ik opnieuw ontzorgd.”

Beheersbare groei

Kloet: “Een groeiend bedrijf heeft werkkapitaal nodig en dus moet je grip hebben op je administratie. Groei is goed, maar maak het beheersbaar. De dienst totaaloplossing accountancy helpt Global Glass hierbij. De administratie is niet langer statisch, het is dynamisch geworden. Bijsturen kan op ieder moment, want er is realtime inzicht in de cijfers.”

Kik: “De groei die mijn bedrijf heeft doorgemaakt is in 2016 gestabiliseerd. Doordat we een splitsing in het bedrijf hebben aangebracht en zodoende investeerders hebben laten toetreden, kunnen we de komende jaren de volgende stappen zetten, zodat onze glazen binnen vijf jaar wereldwijd te verkrijgen zijn. Mijn investeerders en Baker Tilly helpen mij om die droom te verwezenlijken. Die samenwerking is net als mijn glas: onbreekbaar.”

Wereldwijde ambities

Baker Tilly is ook een juiste keuze als uw internationale groeiambities heeft. Schakel onze Landendesks en expertise op het gebied van internationale handel en internationale belastingen gerust bij uw volgende stap in internationale markten.