Hulp bij het schenken van geld

Gaat uw kind studeren, op zichzelf wonen of trouwen? Als ouders is het prettig om kinderen een financiële steun in de rug te kunnen geven. Daarnaast kan het fiscaal ook voordeliger zijn om bij leven te schenken. Jaarlijks mag u een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Onze estate planner deelt tips met u.

Houd rekening met schenkbelasting

“Schenkt u een bedrag of een goed, zoals bijvoorbeeld een auto, met een hogere waarde dan de vrijstelling, dan betaalt uw kind schenkbelasting. Houd er rekening mee dat uw kind voldoende vermogen heeft om deze schenkbelasting te kunnen betalen. Is dat niet het geval of wilt u uw kind hiermee niet belasten, dan kunt u deze belasting voor eigen rekening nemen door ‘vrij van recht’ te schenken.”

De schenking schuldig blijven

“Als u wilt schenken, maar nu niet over een geldbedrag kunt beschikken, dan kunt u het te schenken bedrag ook schuldig blijven aan uw kind. U legt dit vast in een notariële akte en over het schuldig gebleven bedrag, ofwel de schenking, betaalt u jaarlijks 6% rente aan uw kind. Uw kind heeft aan de rente een leuk zakcentje en u hoeft het geschonken bedrag nog niet over te maken.”

Grip houden op uw schenking

“Wanneer u grip wilt houden op de schenking die u doet, zijn daar diverse oplossingen voor. U kunt bijvoorbeeld voorkomen dat uw schenking voor de helft naar de ex-partner van uw kind gaat of dat uw kind een dure sportwagen koopt van de schenking.”

Schenken blijft maatwerk. Onze adviseurs bekijken graag samen met u wat in uw situatie de mogelijkheden zijn.