Skip to content
Gepubliceerd op: 27 september 2019
Type publicatie Kennisartikel
De Tweede Kamer heeft afgelopen donderdag een hoorzitting gehouden over de invoering van een wetsvoorstel ter implementatie van een Europese anti-misbruikrichtlijn. Fiscaal partner Gijs Fibbe was gevraagd om namens Baker Tilly deel te nemen aan deze hoorzitting.

Donderdag 26 september heeft de Tweede Kamer een hoorzitting gehouden over de invoering van een wetsvoorstel ter implementatie van een Europese anti-misbruikrichtlijn (de Anti-Tax Avoidance Directive). Deze Europese anti-misbruikrichtlijn moet in Nederland in 2020 zijn geïmplementeerd en een einde maken aan voordelen die bedrijven behalen door doelbewust in te spelen op verschillen tussen nationale belastingstelsels.

Baker Tilly bij de hoorzitting

Fiscaal partner Gijs Fibbe nam, samen met een aantal andere experts, tijdens de Vaste Kamercommissie voor Financiën deel aan de hoorzitting over het wetsvoorstel. Gijs Fibbe maakte van de uitnodiging gebruik om in het kader van dit wetsvoorstel tijdens de hoorzitting een lans te breken voor het mkb en familiebedrijven.

Het huidige wetsvoorstel

Onder het huidige wetsvoorstel moeten alle ondernemingen, ook mkb-ondernemingen, vanaf 1 januari 2020 bij interne grensoverschrijdende betalingen analyseren en documenteren dat zich geen hybride mismatches voordoen. Gijs betoogde in de vergadering van de Vaste Kamercommissie van de Tweede Kamer dat staatssecretaris van Financiën Menno Snel het hele bedrijfsleven in zijn wetsvoorstel ten onrechte over één kam scheert.

Gijs voerde een pleidooi om het mkb en familiebedrijven in dit kader te ontzien. Zijn suggestie aan de Kamerleden was om ondernemingen met een groepsomzet onder € 50 miljoen niet te onderwerpen aan deze nieuwe documentatieverplichting. Het betoog van Gijs is inmiddels opgevangen in de pers en leidde tot de belofte van D66-Kamerlid Steven van Weyenberg de zorgen van het mkb naar voren te brengen bij de behandeling van het wetsvoorstel dit najaar.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief