Btw-aangifteverplichtingen

Btw-advies en Compliance - Btw-aangifteverplichtingen.jpg

Zodra uw onderneming een btw-registratie heeft, dan gelden meerdere btw-aangifteverplichtingen. Zorg dus voor juiste en tijdige btw-aangiftes, zeker omdat deze maandelijks dan wel ieder kwartaal terugkomen. Dit geldt overigens niet alleen voor Nederland, maar voor alle landen waar uw onderneming verplicht is btw-aangifte te doen.

Schakel in die gevallen deskundige hulp in met de juiste vaardigheden, kennis en ervaring. Baker Tilly is een ervaren adviseur op het gebied van Nederlandse btw-compliance (inclusief algemene fiscale vertegenwoordiging) en heeft een uitstekende relatie met de Nederlandse fiscus. Wij werken op uw verzoek nauw samen met uw logistieke dienstverlener(s) op het gebied van warehousing, handling, distributie en logistiek om de btw-verplichtingen rondom uw bedrijfsactiviteiten goed te regelen.

Fiscale vertegenwoordiging

Baker Tilly VAT Compliance (Netherlands) B.V., een dochteronderneming van Baker Tilly, is gespecialiseerd in de fiscale vertegenwoordiging voor niet in Nederland gevestigde bedrijven. Als fiscaal vertegenwoordiger treedt zij namens de buitenlandse ondernemer op richting de Belastingdienst en neemt zij de btw-aangifteverplichtingen over. Zo verzorgt Baker Tilly VAT Compliance (Netherlands) B.V. namens de buitenlandse ondernemer onder meer de btw-aangifte, de Opgave Intracommunautaire Prestaties (Opgaaf ICP) en de Intrastat rapportage. Daarnaast verzorgt zij alle correspondentie met de Belastingdienst en voorziet zij de buitenlandse ondernemer onder andere van btw-advies.

Een buitenlandse ondernemer is in een aantal specifieke gevallen verplicht een fiscaal vertegenwoordiger aan te wijzen. Baker Tilly VAT Compliance (Netherlands) B.V. vervult voor een groot aantal buitenlandse ondernemers in Nederland de rol van fiscaal vertegenwoordiger, zodat de ondernemer gebruik kan maken van een speciale regeling bij invoer, de zogenoemde artikel 23 vergunning. Deze regeling zorgt ervoor dat ondernemers de verschuldigde btw bij invoer van goederen niet hoeven voor te financieren. Een van de vele voordelen van handelen via Nederland als handels- en distributieland!

Compliancetools

Wij gebruiken speciale compliancetools om de btw-aangifteverplichtingen van uw onderneming te verzorgen. Deze tools dragen bij aan een efficiënte en grondige voorbereiding van uw aangiftes door diverse geautomatiseerde analyses. Zo worden de door u aangeleverde data geverifieerd, bijvoorbeeld op de juistheid van btw-identificatienummers van afnemers.

Let op! De laatste btw-aangifte van het jaar komt er weer aan. Dit is een aangifte waarin aandacht nodig is voor een aantal bijzondere zaken. Denkt u hierbij aan de btw-correctie voor privégebruik auto, maar ook het BUA. Kent u onze BUA tool al? Wij informeren u graag.

Btw-aangifteverplichtingen in binnen- en buitenland

In Nederland kennen we diverse soorten btw-aangifteverplichtingen voor bedrijven. Naast een btw-aangifte per maand of per kwartaal, is het indienen van een Opgaaf ICP en Intrastat rapportage verplicht in specifieke situaties als uw bedrijf handelt met andere EU-landen. Baker Tilly is u graag van dienst bij het verzorgen van deze btw-complianceverplichtingen.

Wij kunnen daarnaast eveneens de btw-compliance voor uw onderneming verzorgen in andere EU- én non-EU landen. Wij zetten in zo’n geval onze centrale aangifteportal in of schakelen de hulp in van de Baker Tilly member firms in de EU of wereldwijd.

Ons complianceteam staat voor uw bedrijf klaar voor alle btw-compliance zowel binnen als buiten Nederland. Tegen scherpe tarieven zorgen wij dat uw btw-compliance vanuit één centraal punt geregeld wordt.

Het ondernemerscollege van Baker Tilly. De meest inspirerende sprekers van Nederland geven gratis college op internet. Korte, boeiende colleges waarmee ondernemers uit heel Nederland inspiratie, kennis en informatie kunnen opdoen. Iedere twee weken komt er een nieuw college online!

Blijf up-to-date

Meer weten? Ik help u graag!

Heeft u vragen over uw btw-aangifteverplichtingen? Wilt u weten hoe ik u hierbij kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

Barthold Bergman
Barthold Bergman Sr Manager VAT Advisory