Btw bij diensten

Btw-advies en Compliance - Btw bij diensten.jpg

Er vindt dagelijks veel dienstverlening plaats, zowel nationaal als internationaal. Denk hierbij aan de diensten van Baker Tilly als uw adviseur of aan de streamingdiensten die u afneemt om een podcast te luisteren. Ook diensten zijn belast met btw. Om de btw-gevolgen van diensten te bepalen, is het soort dienst doorslaggevend. Daarnaast zijn ook het type afnemer en de vestigings- of woonplaats van de afnemer van invloed op de btw-gevolgen van de dienst.

Onderscheid in algemene diensten en uitzonderingen

Het bepalen van de juiste btw-gevolgen voor uw diensten is voor uw bedrijf van groot belang om te voldoen aan de btw wet- en regelgeving. In algemene zin onderscheiden we voor de btw  algemene diensten en uitzonderingen hierop. U dient dus per dienst na te gaan waar deze belast is met btw.

Zo zijn er onder meer uitzonderingen voor:

  • Diensten met betrekking tot onroerende zaken – denk bijvoorbeeld aan de diensten van vastgoedmakelaars en architecten
  • Diensten met betrekking tot personenvervoer – denk hierbij aan touringcarvervoer van personen
  • Diensten met betrekking tot evenementen – denk hierbij aan het toegang verlenen tot een congres

Digitale diensten

Een andere belangrijke uitzondering is van toepassing op digitale diensten aan consumenten. Dergelijke diensten zijn belast met btw in het land waar de consument woont. Denk bij digitale diensten onder meer aan streamingdiensten, het online toegang geven tot of het downloaden van apps en software. Verricht u dergelijke diensten bijvoorbeeld aan een consument woonachtig in Frankrijk, dan bent u Franse btw verschuldigd. Deze Franse btw moet u afdragen via Franse btw-aangiftes of via een vereenvoudigd systeem genaamd MOSS (Mini One Stop Shop). Aan dit vereenvoudigd systeem kleven echter beperkingen. U dient vooraf alles goed geregeld te hebben om het systeem te gebruiken. Een goede voorbereiding is hierbij heel belangrijk en werkt vaak uiteindelijk kostenbesparend voor uw onderneming.

Wist u dat niet alleen landen binnen de EU btw heffen op dergelijke diensten aan consumenten? Ook fiscale autoriteiten in niet-EU landen heffen steeds vaker een indirecte belasting op dergelijke diensten. Wilt u weten waar uw diensten belast zijn met btw? Wij helpen u graag verder.

Het ondernemerscollege van Baker Tilly. De meest inspirerende sprekers van Nederland geven gratis college op internet. Korte, boeiende colleges waarmee ondernemers uit heel Nederland inspiratie, kennis en informatie kunnen opdoen. Iedere twee weken komt er een nieuw college online!

Blijf up-to-date

Meer weten? Ik help u graag!

Heeft u vragen over btw bij diensten? Wilt u weten hoe ik u hierbij kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

Marisa Hut
Marisa Hut Partner VAT & Customs Advisory T: 06 52 75 98 75