Goederenhandel binnen de EU

Btw-advies en Compliance - Goederenhandel binnen de EU.jpg

Binnen de Europese Unie (EU) vindt er veel handel plaats. Niet alleen met ondernemers die zijn gevestigd in (andere) EU-lidstaten, maar ook met ondernemers die niet gevestigd zijn in de EU maar wel goederen in- en verkopen. Op het gebied van btw zijn er veel aandachtspunten voor deze zogenoemde intracommunautaire handel binnen de EU.

Btw-nultarief bij EU goederenhandel

Uw onderneming kan een btw-nultarief toepassen wanneer u goederen verkoopt aan een ondernemer en de goederen in dat kader ook worden vervoerd naar een ander EU-land. In de dagelijkse praktijk zijn de hiervoor geldende voorwaarden niet altijd bekend. Het is namelijk alleen mogelijk om een dergelijk btw-nultarief toe te passen als wordt voldaan aan strenge voorwaarden. Als daaraan niet wordt voldaan, dan is het btw-nultarief dus niet van toepassing. 

Per 1 januari 2020 zijn de voorwaarden voor het btw-nultarief nog verder aangescherpt. Bij iedere verkooptransactie waarop u het btw-nultarief voor intracommunautaire leveringen wilt toepassen, is het verplicht dat uw onderneming beschikt over een geldig en geverifieerd btw-identificatienummer van uw afnemer. Heeft uw onderneming dit reeds onder controle?

Administratieve vereisten

Naast de onderbouwing van het btw-nultarief spelen andere administratieve vereisten een rol, zoals de verplichting een volledige en juiste factuur uit te reiken en te beschikken over voldoende bewijs van vervoer, maar zijn er ook uitgebreide aangifteverplichtingen. U bent bijvoorbeeld verplicht om naast uw btw-aangifte ook een Opgaaf Intracommunautaire Prestaties in te dienen en om -in bepaalde situaties- gegevens aan te leveren bij het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Online winkelen binnen de EU

Online winkelen is niet meer weg te denken uit onze samenleving. De e-commerce industrie blijft groeien en is in een stroomversnelling gekomen door de COVID-19-uitbraak. Online winkelen binnen de EU brengt uiteraard btw-gevolgen voor de verkoper met zich mee. Verkoopt u uw producten aan consumenten in een van de EU-landen? Weet u precies hoe het zit met de btw? Wij helpen u graag verder.

In de nabije toekomst gaat er veel veranderen voor de e-commercesector in 2021. Deze wijzigingen kunnen in uw voordeel werken, mits u tijdig deze wijzigingen implementeert binnen uw organisatie.

Voldoet u niet aan de geldende btw-wet- en regelgeving in de landen waar u zaken doet? Dit kan voor uw bedrijf nadelig uitpakken. Wij staan uw onderneming graag bij in het doornemen en herorganiseren van uw supply chain en de bijbehorende verplichtingen. 

Het ondernemerscollege van Baker Tilly. De meest inspirerende sprekers van Nederland geven gratis college op internet. Korte, boeiende colleges waarmee ondernemers uit heel Nederland inspiratie, kennis en informatie kunnen opdoen. Iedere twee weken komt er een nieuw college online!

Blijf up-to-date

Meer weten? Ik help u graag!

Heeft u vragen over goederenhandel binnen de EU? Wilt u weten hoe ik u hierbij kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

marisa-hut.jpg
Marisa Hut Senior manager VAT & Customs Advisory T: 06 52 75 98 75