Wijzigingen wetgeving btw 2019

Btw-advies en Compliance - Wijzigingen wetgeving btw 2019.jpg

Per 1 januari 2019 zijn er, als onderdeel van een groot pakket aan btw-wijzigingen binnen de EU, al een aantal wijzigingen ingevoerd. Deze wijzigingen zijn speciaal gericht op ondernemers die zogenoemde telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten (‘TOE-diensten’) verrichten aan consumenten. Heeft u deze btw-wijzigingen al doorgevoerd in uw onderneming?

Btw-drempel voor kleine ondernemers die ‘TOE-diensten’ verrichten

Met ingang van 1 januari 2019 mogen ondernemers die TOE-diensten verrichten voor eindconsumenten in andere EU-landen het btw-tarief toepassen van de lidstaat waar ze zelf zijn gevestigd. Eén van de voorwaarden is dat de jaarlijkse grensoverschrijdende omzet uit die diensten niet boven de drempel van €10.000 uitkomt.

Vereenvoudiging voor bewijs van woonplaats

Daarnaast is er per 1 januari 2019 een vereenvoudiging ingevoerd voor het bewijzen van de woonplaats van de afnemers. Ondernemers die B2C (Business-to-Consumer) TOE-diensten verrichten aan eindconsumenten in andere EU-landen mogen onder voorwaarden uitgaan van slechts één bewijsstuk verstrekt door een derde partij. Ook hier geldt dat de jaarlijkse omzet uit die diensten dan wel beneden de drempel van € 100.000 blijft.

Uitbreiding van de MOSS-regeling

Bepaalde categorieën ondernemers kunnen met de Mini One-Stop-Shop (MOSS) regeling de btw over hun TOE-diensten aangeven en betalen in slechts één EU-land. Dit geldt ook wanneer een deel van deze diensten in andere EU-landen plaatsvinden. Ondernemers die buiten de EU zijn gevestigd en reeds een btw-registratie in één van de EU-landen hebben, kunnen ook gebruik maken van de regeling.

Vereenvoudiging factureringsregels

Bij B2C TOE-diensten dienen ondernemers facturen uit te reiken. Vanaf 1 januari 2019 mogen hiervoor de factureringsregels gehanteerd worden van het EU-land waarin de dienstverrichter is geregistreerd voor de MOSS-regeling.

Bovenstaande wijzigingen gaan vooral over vereenvoudigingen in de btw-wetgeving en pakken in de meeste gevallen gunstig uit voor e-commerce ondernemers. Let echter wel op: de toegelichte wijzigingen zijn gebaseerd op de Nederlandse implementatie van het EU-recht; andere EU-landen hebben mogelijk afwijkende regels vastgesteld.

Het ondernemerscollege van Baker Tilly. De meest inspirerende sprekers van Nederland geven gratis college op internet. Korte, boeiende colleges waarmee ondernemers uit heel Nederland inspiratie, kennis en informatie kunnen opdoen. Iedere twee weken komt er een nieuw college online!

Blijf up-to-date

Meer weten? Ik help u graag!

Heeft u vragen over de wijzigingen wetgeving btw 2019? Wilt u weten hoe ik u hierbij kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

Marisa Hut
Marisa Hut Partner VAT & Customs Advisory T: 06 52 75 98 75