Skip to content
Foto van schrift

Grotere afzetmarkt voor B2C-dienstverrichters door nieuwe regels

Gepubliceerd op: 26 april 2021
Type publicatie Kennisartikel
Het verrichten van diensten aan consumenten kan aantrekkelijk zijn omdat bij succes snel opgeschaald kan worden. Op dit moment is het opschalen binnen de Europese Unie (EU) een afweging die zorgvuldig gemaakt moet worden. De baten moeten namelijk aanzienlijk zijn om de administratieve lasten en de daaruit voortvloeiende kosten te overtreffen.

Per 1 juli 2021 zal de nieuwe regelgeving voor de e-commerce in werking treden. Wij hebben alle details van de nieuwe regelgeving uitvoerig beschreven. Voor B2C-dienstverrichters is de belangrijkste wijzing dat de huidige mini One Stop Shop (MOSS) wordt uitgebreid naar de One Stop Shop.

Het gemak van de OSS

Elektronische B2C-diensten zijn belast met btw in het EU-land waar de consument woonachtig is. Zodra deze diensten verricht worden, zal ook in eerste instantie een btw-registratie- en aangifteplicht volgen. Om dit op te lossen kan via één periodieke MOSS-aangifte alle btw verschuldigd op elektronische diensten worden aangegeven. Dit is een interessant systeem, omdat deze diensten verricht worden aan consumenten woonachtig in de hele EU. Daarnaast is de wijze van aangifte doen heel eenvoudig is. 

Per 1 juli 2021 wordt de MOSS uitgebreid naar de OSS, waardoor alle B2C-diensten kunnen worden aangegeven wanneer btw verschuldigd is in andere EU-landen. De OSS zorgt dus niet alleen voor gemak, maar opent ook een weg om uw dienstverlening uit te breiden. Het loont zich vaak niet om te voldoen aan btw-aangifteverplichtingen in een EU-land als daar maar een geringe omzet wordt gehaald. Met OSS vormt dit geen belemmering meer en kan uw B2C-dienstverlening zich over de hele EU uitrollen. De details van de OSS en handvatten over hoe u moet omgaan met de verschillende btw-tarieven binnen de EU treft u hier.

Met welke diensten wordt de OSS optimaal benut?

Het gebruik van de OSS wordt relevant op het moment dat er B2C-diensten worden verricht die in een EU-land belast zijn met btw. Dit geldt niet voor alle diensten, omdat veel B2C-diensten ook belast zijn in het land waar de dienstverrichter is gevestigd. Het gebruik van de OSS is bijvoorbeeld interessant bij het verhuren van onroerend goed aan consumenten. Ook voor het organiseren van evenementen voor consumenten kan de behaalde omzet via de OSS worden aangegeven. Dit maakt het aantrekkelijk om zodra het weer mogelijk is over de grens evenementen voor consumenten te organiseren, zeker omdat het concept al uitgedacht is en de btw-aangifteverplichtingen niet zullen toenemen.

Zo zijn er nog meer B2C-diensten waar de OSS optimaal benut kan worden. Wilt u uw activiteiten bespreken of sparren over uw uitbreidingsplannen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief