Skip to content
Gepubliceerd op: 01 november 2016
Type publicatie Blog
Gerelateerde onderwerpen
Een bedrijfsovername is een uitstekende manier om uw bedrijf te laten groeien. Een overname is een ingrijpend iets, daar moet u niet te lichtzinnig over denken. Niet alleen achteraf wanneer twee organisaties moeten samensmelten tot één bedrijf, waarin alle neuzen dezelfde kant op staan. Ook voorafgaand aan de overname moet u zorgvuldig te werk gaan. Maar al te vaak gaat het in die fase van de overname mis, bijvoorbeeld doordat een ondernemer zich vertilt aan zijn ambities. Omdat ik u dat niet gun, deel ik graag mijn vier gouden regels bij een bedrijfsovername met u.
  1. Kijk goed naar bedrijven die bij u passen. Blijf bij uw leest en bekijk wat een acquisitie bijdraagt aan uw huidige onderneming en het realiseren van uw doelstellingen. Laat u hierbij een spiegel voorhouden door een onafhankelijk adviseur zodat u ook tijdig kunt besluiten om het niet te doen. 

  2. Bij de zoektocht naar kandidaten is het acquisitieprofiel een leidraad, het is de verlanglijst voor geschikte overnamepartners. Ik heb al menig verlanglijst opgesteld samen met de ondernemer. Aan de hand van het profiel kunnen wij snel geschikte kandidaten selecteren in ons relatienetwerk en in onze databases. Dat scheelt u veel tijd en energie, zodat u tijd overhoudt om te blijven ondernemen. 

  3. Bent u zeker van uw zaak? Ga dan zorgvuldig te werk. Al vroeg in het proces juist voorsorteren, scheelt veel tijd en geld in het vervolgproces. De letter of intent is in deze fase erg belangrijk. Hierin bepaalt u de randvoorwaarden voor de overname. Cruciaal om verkeerde verwachtingen en – later in het proces – frustratie te voorkomen. 

  4. Hoe goed de deal er ook uitziet voor u als koper: een gedegen due diligence onderzoek mag niet ontbreken. De zogenoemde lijken in de kast hebben twee vervelende eigenschappen: ze zijn onzichtbaar van buitenaf en ze kunnen u na afloop veel geld kosten. De uitkomsten van een due diligence onderzoek geven vorm aan de noodzakelijke garanties en vrijwaringen voor de koper. En geven soms aanleiding om te heronderhandelen over koopsom en betalingsvoorwaarden.

 Al vroeg in het proces juist voorsorteren, scheelt veel tijd en geld in het vervolgproces.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief