Skip to content
Gepubliceerd op: 22 december 2016
Type publicatie Blog
Gerelateerde onderwerpen
"Een sterke ondernemer is in mijn ogen iemand die niet alles alleen wil doen, maar vertrouwen heeft in een goed team dat het bedrijf weet te besturen. Kijk maar naar Henk Jan Beltman. Zeker in een familiebedrijf, dat vaak in hoge mate afhankelijk is van de ondernemer alleen, is dit heel belangrijk. Want valt in zo’n geval de ondernemer uit, dan komt het bedrijf al snel in zwaar weer."

"Henk Jan Beltman werd ziek, maar het bedrijf was niet afhankelijk van hem. Hij had zijn management zo ingericht dat het team zelf de beslissingen kon nemen. Dat is precies zijn kracht, denk ik. Henk Jan kon gelukkig weer terug aan het werk, maar dat is natuurlijk niet altijd de realiteit. Om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen, is nadenken over bedrijfsopvolging van groot belang. Juist als alles goed gaat, je weet immers niet wat de toekomst brengt.

Ik zeg altijd tegen ondernemers: als jij je bedrijfsovername nu niet regelt, doet een ander het straks voor je en heb je geen controle meer. Om dat met cijfers te illustreren: uit onderzoek blijkt dat 41% van de bedrijfsovernames waarbij de directeur nog geen zestig is, niet uit vrije wil gebeurt. En 62% van de familiebedrijven is niet voorbereid op de consequenties van, zoals wij die noemen, OASE-gebeurtenissen (Overlijden, Arbeidsongeschiktheid, Stoppen met werken en Echtscheiding). Een overname is dus meestal ongepland.

Voor familiebedrijven is de kwestie van bedrijfsovername vaak extra ingewikkeld. Opvolging wordt in eerste instantie binnen het gezin (eigen kinderen) of de familie gezocht. Die extra dimensie en de dynamiek in gedreven ondernemersfamilies, maakt familiebedrijven krachtig en uniek. Tegelijk maakt het ze ook kwetsbaar. In tijden van crisis, zoals bij het plots wegvallen van de directeur, kunnen onderlinge verhoudingen en sluimerende familieruzietjes opeens de boventoon voeren.

Het regelen van de bedrijfsopvolging, wie dat gaat doen en alle financiële en fiscale zaken die daarbij komen kijken, moet je niet op het laatste moment aan laten komen. Ik denk dat eigenlijk geen enkele ondernemer dat wil. Toch is er in de praktijk vaak nog niets vastgelegd. Door de waan van de dag of het gevoel dat het allemaal heus wel goed komt, schuiven ondernemers het voor zich uit om echt goed over opvolging na te denken.

 Ik vertel mijn ondernemers altijd: het bedrijf is van jou en de keuze wie het later gaat overnemen ook. 

Ik vertel mijn ondernemers altijd: neem de tijd voor zelfreflectie. Het bedrijf is van jou en de keuze wie het later gaat overnemen ook. Je moet een beslissing nemen die bij jezelf ligt en niet te veel bezig zijn met wat anderen verwachten of willen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de ondernemer zelf het beste weet wat goed is voor zijn bedrijf. Vaak weet hij allang wie (binnen de familie) geschikt is om straks aan het roer te staan. Het geeft alle betrokkenen rust als dit vooraf, in goede tijden, open en eerlijk met elkaar wordt besproken. Ook iets waar ik altijd op hamer: regel wie direct de dagelijkse leiding op kan pakken op het moment dat je plotseling uitvalt.

Het proces van een bedrijfsovername brengt lastige keuzes met zich mee. Maar als je als ondernemer die eerste, oriënterende fase goed doorloopt en je laat ondersteunen en adviseren door betrokken personen binnen en buiten je onderneming, vallen de puzzelstukjes vanzelf op hun plek. Je kunt dan ook de praktische en financiële zaken op papier gaan zetten. Alles rondom een bedrijfsovername vastleggen, betekent dat je de verantwoordelijkheid neemt voor het voortbestaan van je familiebedrijf én het behoud van de harmonie binnen het gezin en de familie. Ook als er onverhoopt iets naars gebeurt." 

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief