Breng eenvoudig je strategie in kaart met The Vision Map

In zijn ondernemerscollege heeft Bob de Wit het over ‘The Vision Map’: een handige tool waarmee je eenvoudig op één A4’tje je strategie in kaart brengt en onderscheid maakt tussen korte termijn, middellange termijn en het uiteindelijk gewenste toekomstresultaat. Hoe werkt het?

The Vision Map is op verschillende situaties van toepassing. Het kan je helpen om de strategie van je bedrijf toekomstbestendig te maken. Ook voor een afdeling of team kan het handig zijn om doelen in kaart te brengen. Zelfs op persoonlijk niveau werkt het. Waar wil je heen groeien, wat zijn jouw idealen? Kies voor welk van deze situaties je een toekomstvisie wilt opstellen. Download The Vision Map en ga aan de slag:

Stap 1: een SWOT-analyse, maar dan nét anders

Een SWOT-analyse (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) is goed bruikbaar op het moment dat je in een situatie zit waarin niet zoveel verandert. Je moet in een redelijk stabiele omgeving zitten die je goed kunt analyseren. Maar wat nou als je verder moet kijken dan je kunt analyseren? Wat nou als je voorbij de middellange termijn moet denken? Daarom heeft Bob dromen en nachtmerries toegevoegd. Maak een SWOT-analyse en denk daarna aan hoe de voor jouw ideale situatie eruit ziet (dromen) en stel je de ergste situaties voor (nachtmerries). Neem dit in één overzicht op.

Stap 2: markeer de belangrijkste punten in je SWOT-analyse

Om je acties behapbaar te houden, is het belangrijk om de SWOT-analyse kort en bondig te maken. Breng je SWOT-analyse daarom terug tot drie punten per onderdeel (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats, Dromen, Nachtmerries). Hiermee zorg je er ook voor dat je evenveel sterke als zwakke punten hebt om aan te werken. Heb je juist minder dan drie punten bij een onderdeel en kost het moeite om dit aan te vullen? Ga dan met iemand in gesprek om deze punten boven water te halen.

Stap 3: maak voor ieder punt afzonderlijk een actieplan

Wat moet je doen om een bepaald punt uit te voeren en wat heb je hiervoor nodig? In het schema van Bob kun je dit opknippen in acties voor de korte termijn, de middellange termijn en de toekomst. Hiermee heb je een basisinstrument gecreëerd voor de toekomst.

Stap 4: tijd voor evaluatie

Pak aan het einde van iedere week je vision map erbij om te evalueren. Klopt wat daarop staat met wat je die week hebt gedaan? Klopt het: prima. Klopt het niet: pas dan ofwel je vision map ofwel je gedrag aan. Door deze wekelijkse check corrigeer je jezelf op het realiseren van de lange termijn.