Skip to content
Foto van vrouw op werk

Een bedrijfsovername? Zo gaat u het proces goed voorbereid in!

Gepubliceerd op: 05 september 2022
Type publicatie Kennisartikel
Gerelateerde onderwerpen
Een bedrijf overnemen kan grote voordelen bieden, maar er komt ook veel bij kijken. Daarom is het belangrijk om het proces vooraf goed in kaart te brengen. Hoe verloopt de voorbereidingsfase? Waar moet u in het overnameproces aan denken? In dit artikel belichten we een aantal aandachtspunten bij bedrijfsovernames. Zo krijgt u meer grip op dit uitdagende traject.

De voorbereidingsfase

Hoe ziet een geschikte overnamekandidaat eruit? Het is verstandig om een zoekprofiel te bepalen en aan de hand van de benoemde criteria te onderzoeken welke ondernemingen passen binnen uw strategie. Met uw overnameadviseur bekijkt u de markt en benadert u de targets die voldoen aan de gestelde criteria. Naast de wensen dient u uw mogelijkheden en beperkingen goed te analyseren voordat u de onderhandelingsfase induikt en een bieding uitbrengt.

Het uitbrengen van een bieding

Ook het uitbrengen van een bieding vereist zorgvuldigheid Welke vraagprijs heeft de verkoper in gedachten? Spreekt u een ‘earn out-regeling’ af? Welke zogenoemde EBITDA-multiple kent u toe? Er zijn kengetallen die meer inzicht geven in de financiële aspecten van de bieding. Bij de onderhandeling gaat het niet alleen om de ondernemingswaarde. Vrijwaringen en garanties spelen ook een grote rol. Het is cruciaal om de risico’s van een bedrijfsovername te bespreken en de verdeling hiervan tussen koper en verkoper helder te maken.
Tijdens de onderhandelingen worden de financiële en juridische details uitgebreid besproken. Vergeet niet dat het sociale aspect en de ‘gunfactor’ ook een grote een rol kunnen spelen. Het overnameproces is vaak de start van een langdurige samenwerking. Het gevoel moet goed (blijven) zitten, bij de koper én de verkoper.

Due diligence - een duik in de boeken

Vaak laat de kopende partij een duediligenceonderzoek uitvoeren. Hierbij wordt de over te nemen onderneming onderzocht op bijvoorbeeld financieel, juridisch, fiscaal, commercieel, IT- en HR-vlak. Het doel is om aandachtspunten en onderwerpen zoals risico’s helder in kaart te brengen. Hiervoor schakelt u een overnameadviseur in met kennis van boekenonderzoeken en voldoende ervaring met de betreffende markt. Het eindrapport wordt aan de koper verstrekt en de resultaten worden meegenomen in de garanties en vrijwaringen van de koopovereenkomst.

Welke fiscale regelingen komen bij een bedrijfsovername kijken?

De fiscaliteit speelt een belangrijke rol bij overnames, zeker als het gaat om aan- of verkoop van een deelneming. Bepaalde kosten van een aan- of verkooptraject zijn niet aftrekbaar, iets waar u in uw bieding wellicht rekening mee wilt houden. Lees hier meer over de behandeling van aan- en verkoopkosten in de vennootschapsbelasting. Vanuit het perspectief van de omzetbelasting en facturatie zijn er ook aandachtspunten. De experts van Baker Tilly vertellen u graag meer over de belastingheffing ná de aan- of verkoop. Aan de hand van het duediligencerapport kunnen zij u tevens wijzen op eventuele knelpunten en mogelijkheden.

Verder praten?

Heeft u bedrijfsovername- of verkoopplannen? Laat u bijstaan door een ervaren adviseur. Onze experts leggen graag uit hoe zo’n proces verloopt. Ook helpen we u graag om de overname van begin tot eind in goede banen te leiden.

Lees hier meer

Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden u aan om met uw Baker Tilly adviseur te overleggen over de impact hiervan.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief