Mondkapjes vallen tijdelijk onder het 0% btw-tarief

Door de uitbraak van het coronavirus is de vraag naar en derhalve de prijs van mondkapjes gestegen. Als het openbaar vervoer vanaf 1 juni weer volgens het normale dienstrooster gaat rijden, wordt het daar dragen van een mondkapje verplicht. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een toename in de verkoop van mondkapjes. Om mondkapjes betaalbaar(der) te houden heeft de overheid besloten dat de verkoop van mondkapjes tijdelijk belast is met 0% btw. Deze maatregel zal duren tot in ieder geval 1 september 2020.

Doordat de mondkapjes belast zijn met 0% btw, behouden verkopers het recht om de btw op kosten die verband houden met de verkoop van mondkapjes in aftrek te brengen. Hierdoor zal deze maatregel direct een kostenbesparing van 21% voor de verkopers met zich meebrengen, welke kan worden doorgerekend in de prijs. 

Heeft u vragen over het 0% btw-tarief op de mondkapjes of spelen er andere btw-kwesties tijdens de coronacrisis? Neem dan contact op met Marc van Weert of uw contactpersoon binnen VAT & Customs Advisory.