Wat is er mogelijk bij de overheid voor financiering van het mkb?

De overheid stelt diverse ‘potjes’ beschikbaar om het mkb te ondersteunen. Eerder hebben we al garantieregelingen voor banken en de regionale ontwikkelingsmaatschappijen toegelicht. Welke mogelijkheden zijn er nog meer? Een paar belangrijke ‘potjes’ zijn:

  • Innovatiefonds mkb+: verstrekt kapitaal of leningen aan bedrijven die nieuwe producten of technologieën ontwikkelen. Deze zitten bijvoorbeeld tussen bewezen technologische haalbaarheid en marktintroductie in.
  • Bedrijfsleningen Fonds (BLF) / Achtergestelde Leningen Fonds (ALF): dit is het resultaat van de ambitie van verzekeraars en pensioenfondsen om direct in het mkb te investeren. Het Bedrijfsleningen Fonds is recent geopend en verstrekt leningen van € 5-25 mln, waarbij de bank tenminste hetzelfde bedrag verstrekt. De rente ligt tussen de 2,25-3,50% + Euribor (welke momenteel ca. 0% is). De lening moet worden aangevraagd via ING, Rabobank of ABN Amro. Het Achtergestelde Leningen Fonds is nog in oprichting.
  • Midcap Innovation Fund EIB: Een Europees fonds voor bedrijven die veel (miljoenen euro’s per jaar) uitgeven aan onderzoek & ontwikkeling.
  • We moeten ook subsidies niet vergeten, wat feitelijk ook een ‘funding’ mogelijkheid is voor bedrijven. Zo is er de EIA (Energieinvesteringsaftrek), een belasting voordeel voor energiezuinige investeringen, de WBSO (korting op de loonheffing van medewerkers die met innovatie bezig zijn) of de DHI voor (internationale) demoprojecten, haalbaarheidsstudies of marktverkenningen.

Meer weten over financieringsregelingen bij de overheid? Neem dan contact op met Lorijn van Leersum of Jan den Oudsten van Baker Tilly Corporate Finance.

Dit bericht is onderdeel van een serie over berichten over (alternatieve) financiering. Er zijn de laatste jaren veel nieuwe financieringsvormen bijgekomen. Corporate Finance houdt de ontwikkelingen goed bij en heeft ervaring met diverse (alternatieve) financieringsvormen. Zie ook het vorige bericht in deze serie.