ATAD2

Belastingadvies - ATAD2.jpg

Nieuwe wetgeving op het gebied van internationaal belastingrecht, zoals de Anti-Tax Avoidance Directive 2 (ATAD2), wordt steeds complexer en ingrijpender. Wij helpen u met onze expertise en tax technology tools om de gevolgen van ATAD2 voor uw onderneming inzichtelijk te maken. Wij geven u inzicht inzake uw fiscale positie en brengen uw fiscale verplichtingen in kaart.

ATAD2 en de fiscale gevolgen

In onze rol als belastingadviseur volgen wij de ontwikkelingen inzake ATAD2 op de voet. ATAD2 is ingewikkelde fiscale wetgeving die de ongewenste fiscale gevolgen van hybride mismatches aanpakt. ATAD2 heeft impact op iedere vennootschap die deel uitmaakt van een internationale structuur. Welke gevolgen heeft deze wetgeving voor de aftrekbaarheid van kosten? Welke administratieverplichtingen komen op uw onderneming af door ATAD2? Vragen die zonder specialistische kennis lastig te beantwoorden zijn. Baker Tilly heeft de expertise en tax technology tools om u inzicht te geven in de gevolgen van ATAD2. Lees ook ons ATAD2-nieuwsbericht.

Internationaal netwerk en ATAD2

ATAD2 heeft impact op de Nederlandse aangifte vennootschapsbelasting. Bij de toepassing van deze regelgeving is buitenlands belastingrecht van groot belang. Om de impact van ATAD2 in uw specifieke situatie te doorgronden, heeft u kennis nodig van het buitenlands belastingrecht. Denk bijvoorbeeld aan de kwalificatie van uw Nederlandse vennootschap(pen) op grond van buitenlands belastingrecht, maar ook of en op welke wijze inkomsten en lasten in de belastingaangiftes van de buitenlandse participanten wordt verwerkt. Deze rechtskundige analyses zijn voorbeelden van verplicht te documenteren stukken bij uw (inter)nationale aangifte. Het internationale netwerk van Baker Tilly heeft in dit geval grote voordelen voor u. De adviseurs van Baker Tilly Nederland werken veelvuldig samen met collega’s van Baker Tilly International om deze analyses op efficiënte wijze en op het juiste expertiseniveau uit te voeren.

ATAD2 risico’s en documentatieverplichtingen

ATAD2 brengt documentatieverplichtingen met zich mee. Deze zijn omvangrijk en gelden voor iedere Nederlandse vennootschap die deel uit maakt van een internationale structuur. Bij onvolledige documentatie kan de Belastingdienst de bewijslast verzwaren, waardoor het moeilijker en kostbaarder wordt om aan te tonen dat ATAD2 in uw situatie niet van toepassing is. Wilt u een eerste indicatie van de mogelijke ATAD2 risico’s voor uw onderneming, dan verwijzen wij u graag naar de ATAD2 Checklist.

 

Nadere analyse met ATAD2 Risk Assessment

Denkt u dat er mogelijk ATAD2-risico’s zijn voor uw onderneming? Dan is het raadzaam dit nader te analyseren. Baker Tilly heeft een tool ontwikkeld die u concrete aanwijzingen geeft welke ATAD2-risico’s uw onderneming loopt en welke documentatieverplichtingen daarbij horen. U kunt deze tax technology tool, de ATAD2 Risk Assessment, zelfstandig gebruiken, maar wij willen u daarbij natuurlijk graag assisteren. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Onze expertise over internationaal belastingrecht en ATAD2

Voor al uw vraagstukken over internationaal belastingadvies en ATAD2 bent u bij Baker Tilly aan het juiste adres. Wij hebben diepgaande kennis in huis om de impact van ATAD2 voor uw organisatie te schetsen. Zo publiceren onze specialisten regelmatig over internationaal belastingrecht in gerenommeerde vaktijdschriften. Enkele voorbeelden zijn:

  • Mike Makkinje, “ATAD2 in hoofdlijnen (deel 1)”, NTFR-Beschouwingen,  NTFR 2020/30, september 2020
  • Philippe Albert, “Persoonlijke houdstervennootschap zonder substance: een kunstmatige constructie?”, Weekblad fiscaal recht, WFR 2020/165, september 2020
  • Gijs Fibbe en Ton Stevens, “Internationale fiscale aspecten van personenvennootschappen”, H6 uit het boek Belastingheffing van personenvennootschappen, maart 2020
  • Dolf van Kappel en Gijs Fibbe, “De nieuwe documentatieplicht in art. 12 ag Wet Vpb 1969”, Maandblad Belasting Beschouwingen, MBB 2020/2-4, februari 2020
  • Philippe Albert, “De misbruiktoets van art. 4-3-c Wet DB 1965 en 17-3-b Wet VPB 1969: voorrang gewijzigd?”, NTFR-Beschouwingen, NTFR 2018/41, december 2018
  • Ton Stevens en Gijs Fibbe, “Hybride hersenspinsels over BEPS en ATAD 2 (deel I: hybride financieringen en deel II: hybride entiteiten)”, NTFR 2017/40 en NTFR 2017/45, oktober en november 2017

Contact

Heeft u vragen over uw onderneming en de gevolgen van ATAD2? Wilt u een impactanalyse maken van ATAD2 of de verplichte documentatieverplichtingen voor uw organisatie? Of heeft u andere vragen op het gebied van internationaal belastingrecht? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Blijf up-to-date

Meer weten? Ik help u graag!

Heeft u vragen over ATAD2 of onze ATAD2 Risk Assessment? Wilt u weten hoe ik u hierbij kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.