Skip to content

Internationaal ondernemen

Steeds meer ondernemers kiezen ervoor te ondernemen over de grens. Vooral binnen de EU is het steeds makkelijker om een nieuwe markt aan te boren. Maar hoe geeft u uw internationale groei vorm? Lees meer over:

Elke keuze die u maakt, brengt voordelen, nadelen en soms verplichtingen met zich mee. Wij brengen stappen helder voor u in kaart. Of u uw onderneming vanuit Nederland uitbreidt, juist voor het eerst de Nederlandse markt betreedt óf met nieuwe buitenlandse partners of aandeelhouders in zee gaat: de adviseurs van Baker Tilly staan voor u klaar om samen uw groeiambitie te realiseren.

Ondernemen buiten Nederland

Ondernemen in het buitenland: een goede stap voor uw Nederlandse onderneming. Maar voordat u de grens overgaat, moet u uw groeiplannen goed in kaart brengen. Gaat u zakendoen vanuit uw Nederlandse onderneming of wilt u een vestiging in het buitenland starten? Neemt u werknemers in het buitenland in dienst? Welke btw-verplichtingen spelen er? En hoe zit het met de belastingheffing?

Graag nemen wij u mee in uw plannen om buiten Nederland te gaan ondernemen. Van de eerste stappen over de landsgrenzen tot het bepalen van uw belastingpositie en de internationale afspraken en verplichtingen waar u mee te maken krijgt.

De eerste stappen naar internationaal ondernemen

Groeien met kleine stappen of grote sprongen: een goede voorbereiding is het halve werk. Waar moet u bij zakendoen over de grens vooraf op letten op het vlak van distributie, belastingen en arbeidsrecht?

Lees meer

Uw belastingpositie bepalen

Bij internationale groei kan uw belastingpositie wel eens ingewikkeld zijn. Welke verplichtingen heeft u en waar liggen kansen? Hoe zit het met loonbelasting, btw, fiscaal inwonerschap en de positie van de DGA/bestuurder?

Lees meer

Internationale afspraken en verplichtingen

Bij uitbreiding naar het buitenland komt meer kijken dan alleen Nederlandse regels. Hoe regelt u de juiste registraties en documentatie voor de douane? En hoe zit het met transfer pricing en voorkoming van dubbele belasting?

Lees meer

Uw buitenlandse onderneming uitbreiden naar Nederland

Als buitenlandse ondernemer uitbreiden naar Nederland: een gouden kans. Via Nederland bereikt u de gehele Europese markt. Toch moet u alert zijn op de verschillen tussen de Nederlandse wetgeving en de regels die u in uw thuisland gewend bent. Hoe oriënteert u zich op de Nederlandse markt? Met welke zaken moet u rekening houden bij het opstarten (of aankopen) van een Nederlandse onderneming? Hoe regelt u dat uw onderneming compliant is met de Nederlandse wet- en regelgeving? En als u Nederland als hub voor de Europese Unie gebruikt: hoe zorgt u dat u uw goederen op de juiste manier invoert en verkoopt?

Graag nemen we u mee in uw plannen om uw buitenlandse onderneming uit te breiden naar Nederland. Van de oriëntatie en de aankoop of opstart op de Nederlandse markt tot het regelen van uw administratie en het invoeren van goederen in de EU.  

Tip: de informatie is ook interessant als uw Nederlandse onderneming wordt overgenomen door een buitenlandse investeerder.

Oriëntatie op de Nederlandse markt 

Kom beslagen ten ijs met een goede oriëntatie vooraf. Hoe stelt u een businessplan op, welke ondernemingsvormen zijn er in Nederland en hoe zit het met de vennootschapsbelasting en het Nederlandse arbeidsrecht? En hoe richt u een Nederlandse ondernemingsstructuur in?

Lees meer

Onderneming aankopen of opstarten

U kunt een Nederlandse onderneming opstarten of een bestaande onderneming aankopen. Maar hoe financiert u dit? Hoe werkt een overname? En waar moet u als buitenlandse aandeelhouder verder rekening mee houden?  

Lees meer

Administratie & compliance

Wie onderneemt, krijgt te maken met regelgeving en administratieve verplichtingen. Welke verplichtingen heeft u als werkgever? Met welke Nederlandse accountancyverplichtingen moet u rekening houden? En wat zijn de Nederlandse btw-regels?

Lees meer

Goederen invoeren in de EU

Als u producten van buiten de EU in of via Nederland wilt verkopen, worden ze vaak eerst ingevoerd. Het invoeren van goederen heeft gevolgen voor uw verplichtingen en uw belastingpositie. Heeft u de douane- én de btw-aspecten scherp?

Lees meer

Onze internationale dienstverlening

Internationaal ondernemen biedt enorme kansen. Onze experts ondersteunen u graag bij uw groeiambitie. Wij (en u dus ook) kunnen daarbij rekenen op de expertise en lokale ondersteuning van Baker Tilly-netwerkpartners in meer dan 145 landen. Uw Nederlandse Baker Tilly adviseur is uw centraal contactpersoon voor ondersteuning over de hele wereld. Doe uw voordeel met:

  • Lokale Baker Tilly expertise, internationaal bereik via Baker Tilly International

  • Expertise op het gebied van internationale handel en e-commerce

  • Global Mobility (internationaal werkgeverschap) expertise  

Lees meer over onze internationale dienstverlening

Neem contact op

Heeft u vragen over de onderwerpen die wij op deze pagina bespreken? Of wilt u graag meer weten over onze dienstverlening en hoe wij uw internationale ambities kunnen ondersteunen? Laat hier uw gegevens achter, dan neemt één van onze adviseurs contact met u op!

Het laatste nieuws

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief