Woningcorporaties en gemeenten
Een bijzondere maatschappelijke rol, toekomstgerichte langetermijnplanning en het balanceren van verschillende belangen. Wanneer het over vastgoed gaat, springen gemeenten en woningcorporaties eruit als belangrijke maatschappelijke spelers. De belangrijkste gedeelde uitdagingen? Woningnood, duurzaamheid en transparantie.
De urgentie van deze uitdagingen maakt dat ook vanuit ‘Den Haag’ verplichtingen worden opgelegd. Flexibiliteit is nodig in een sector waar juist de lange termijn leidend is. Laat u daarom, als woningcorporatie of gemeente, bijstaan door een alerte adviseur op de momenten die er toe doen.
Woningnood: continue afweging van belangen
Met een groeiend woningtekort en een oververhitte woningmarkt is het devies: bouwen, bouwen, bouwen. Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Het is voor bouwers, beleggers, gemeenten en woningcorporaties een continue afweging van belangen.
Gemeenten moeten bijvoorbeeld een balans vinden tussen maatschappelijke belangen, financiële overwegingen en ‘nieuwe’ factoren als stikstof. En voor woningcorporaties wegen zaken als betaalbaarheid, duurzaamheid en snelle beschikbaarheid zwaar mee.
Woningnood vraagt om een bredere blik en een open dialoog. Niet alleen binnen de eigen kringen of met uw eigen adviseur. Denk ook aan gemeenten die met elkaar het gesprek aangaan over regionale gebiedsontwikkeling. Of woningcorporaties die rekening houden met de investeringscapaciteit in de regio. Onze vastgoedexperts delen hun kennis graag. Vanuit ónze maatschappelijke rol helpen wij u om úw maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.
Duurzaamheid: geen luxe maar noodzaak
Gemeenten en woningcorporaties maken flinke stappen op het vlak van duurzaamheid. Bijvoorbeeld door bewust aan de slag te gaan met SDG’s (Social Development Goals). Ook de energietransitie wordt steeds meer gezien als een probleem waar alleen een gezamenlijke aanpak (door onder andere gemeenten, industrie, energieleveranciers én woningcorporaties) tot successen kan leiden. De stem van stakeholders wordt steeds luider, net als hun eisen op het vlak van bijvoorbeeld ESG-zaken (Environmental, Social & Governance).
Op rapportage- en verslaggevingsvlak volgen de verplichtingen elkaar ook steeds rapper op. Rapporteren in lijn met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) wordt op Europees niveau steeds belangrijker. Hoewel gemeenten en woningcorporaties (nog) niet onder de reikwijdte van deze regeling vallen, hebben verschillende verduurzamingsinitiatieven als de CSRD wel degelijk invloed op de verslaggeving én de besluitvorming.
U moet duurzaamheid bewust in zowel de huidige processen als de langetermijnstrategie betrekken. Duurzaamheid draait niet alleen om verplichtingen. Onze adviseurs helpen u graag om juist ook de kansen en mogelijkheden binnen de duurzaamheidsuitdaging te benutten. Bijvoorbeeld door u te adviseren over verschillende scenario’s en uw business case met u uit te werken.
Transparantie: zowel in cijfers als in beleid
De grondexploitatie en (maatschappelijk) vastgoed van een gemeente moet in de jaarrekening verantwoord worden. Dat vraagt om gespecialiseerde berekeningen, waarbij de voorgeschreven methodieken nauwgezet toegepast worden. Naast waardering komt hier ook een belangrijk stuk risicobeheersing bij kijken.
Maar naast cijfermatige transparantie in de jaarrekening moet u ook rekening houden met meer beleidsmatige langetermijnkwesties. Het vastgoed- en grondbeleid van gemeenten moet voortdurend worden vormgegeven en aangescherpt om mee te ontwikkelen met nieuwe regels en nieuwe trends op de markt.
Ook voor woningcorporaties biedt de verslaggeving inzichten en verplichtingen. Stakeholders willen weten wat u doet voor de leefbaarheid en kwalitatief goede woningen. Met ingang van boekjaar 2024 geldt bijvoorbeeld een nieuwe berekeningsmethodiek van de beleidswaarde. En u zult aan de slag moeten met een meerjarenonderhoudsbegroting (MJOB) van wel 60 jaar.
De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Zorg dat u altijd goed op de hoogte bent van huidige en toekomstige wijzigingen. Wie bezig is met vastgoed kijkt al vooruit. Maar toekomstgericht werken is zeker voor maatschappelijke actoren als gemeenten en woningcorporaties steeds belangrijker.
Urgente uitdagingen vragen om proactieve oplossingen
Om te bouwen aan de toekomst zijn strakke plannen en een gezamenlijke stip op de horizon nodig. Een langetermijnstrategie is onmisbaar, maar tussentijds schakelen blijft vaak nodig. Het bijsturen van langlopende vastgoedprocessen is ingewikkeld, net als het implementeren van nieuwe methodieken en beleid. Met de vastgoedexperts van Baker Tilly aan uw zijde maakt u weloverwogen keuzes, met oog voor uw wettelijke verplichtingen én uw maatschappelijke verantwoordelijkheden.
Vragen?
Wilt u kennismaken met onze vastgoedexperts of heeft u vragen over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op! We bespreken graag hoe we u van dienst kunnen zijn.
Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden u aan om met uw Baker Tilly adviseur te overleggen over de impact hiervan.