Dankzij data-analyse volop profijt van nieuw ERP-systeem

Schouten & Visschers - img-29.jpg

Met de komst van een nieuw ERP systeem, ontstonden bij Schouten & Visschers’ Metaalwarenfabriek problemen met de betrouwbaarheid van stuurinformatie. De afdeling IT Advisory van Baker Tilly verzorgde data-analyse en verbeterde de processen op de werkvloer. Gevolg: met één druk op de knop de juiste stuurinformatie.

Peter Voogd, algemeen directeur: “In 2014 kochten wij een nieuw ERP-systeem, dat we zelf wilden implementeren. Want niemand kent onze business zo goed als wij zelf, zo dachten we. We wisten toen nog niet hoe hard we gingen groeien in 2015; de prioriteit lag op dat moment uiteindelijk niet bij de implementatie. Met als gevolg dat de voorraadadministratie niet goed liep. Dachten we dat er nog tien dozen waren van een product, grepen we tijdens de productie mis.”

Het was even wennen. Liepen er opeens mannen in pak in de fabriek rond die je voor je gevoel controleerden

Productieproces doorgronden

Jan-Willem van Essen, manager IT Advisory van Baker Tilly: “Goede stuurinformatie krijg je alleen als de basis op orde is. Die basis begint bij het primaire proces. In de fabriek dus. En dus ging Jan-Willem de werkvloer op. Peter: “Het was even wennen. Liepen er opeens mannen in pak in de fabriek rond die je voor je gevoel controleerden. Maar dat lieten we snel los. We moesten nuchter concluderen dat we iemand van buitenaf nodig hadden om ons ingewikkelde productieproces te doorgronden.”

Data-analyse en logistiek

In het ERP-systeem registreer je onder meer voorraadbeheer en calculatie. Met data-analyse onderzocht Jan-Willem of mensen registreren wat ze daadwerkelijk doen. “Worden uit een plaat inderdaad honderd stuks gestanst of misschien maar 95? Ook keken we naar de logistieke indeling. Overal stond wel wat, een fout is zó gemaakt.” Waar nodig werd de werkwijze aangepast. Peter: “We konden voorraad pas afboeken nadat het product klaar was. Dat vergaten we echter nog wel eens. Nu boek je direct af wat je pakt.” Jan-Willem: “Ook lieten we mensen zien welke consequenties hun werk heeft voor het gehele proces. Daardoor ging iedereen beter samenwerken en registreren. We zitten weer kort op de bal en beschikken realtime over betrouwbare cijfers.”

Klankbord en adviseur

“Voorheen was je zo een dag bezig om up-to-date stuurinformatie uit te draaien. Met de dashboards die we nu hebben opgezet, is het voor de controller een kwestie van een druk op de knop”, legt Jan-Willem uit. Peter: “Om op dit punt te komen, moest in eerste instantie tot in het extreme worden geteld. Met tellen verdienen we ons geld natuurlijk niet. Dat tellen bouwen we nu weer af en we richten ons weer helemaal op dat waar we goed in zijn: produceren! Jan-Willem blijft ons klankbord en adviseur.”