Skip to content
Foto van twee mannen

Dankzij data-analyse volop profijt van nieuw ERP-systeem

Gepubliceerd op: 14 juli 2017
Type publicatie Klantverhalen
Gerelateerde onderwerpen
Peter Voogd, algemeen directeur: “In 2014 kochten wij een nieuw ERP-systeem, dat we zelf wilden implementeren. Want niemand kent onze business zo goed als wij zelf, zo dachten we. We wisten toen nog niet hoe hard we gingen groeien in 2015; de prioriteit lag op dat moment uiteindelijk niet bij de implementatie. Met als gevolg dat de voorraadadministratie niet goed liep. Dachten we dat er nog tien dozen waren van een product, grepen we tijdens de productie mis.”

Productieproces doorgronden

Jan-Willem van Essen, manager IT Advisory van Baker Tilly: “Goede stuurinformatie krijg je alleen als de basis op orde is. Die basis begint bij het primaire proces. In de fabriek dus. En dus ging Jan-Willem de werkvloer op. Peter: “Het was even wennen. Liepen er opeens mannen in pak in de fabriek rond die je voor je gevoel controleerden. Maar dat lieten we snel los. We moesten nuchter concluderen dat we iemand van buitenaf nodig hadden om ons ingewikkelde productieproces te doorgronden.”

  • Bekijk de infographic: bepaal met slimme stuurinformatie de koers van je bedrijf

Data-analyse en logistiek

In het ERP-systeem registreer je onder meer voorraadbeheer en calculatie. Met data-analyse onderzocht Jan-Willem of mensen registreren wat ze daadwerkelijk doen. “Worden uit een plaat inderdaad honderd stuks gestanst of misschien maar 95? Ook keken we naar de logistieke indeling. Overal stond wel wat, een fout is zó gemaakt.” Waar nodig werd de werkwijze aangepast. Peter: “We konden voorraad pas afboeken nadat het product klaar was. Dat vergaten we echter nog wel eens. Nu boek je direct af wat je pakt.” Jan-Willem: “Ook lieten we mensen zien welke consequenties hun werk heeft voor het gehele proces. Daardoor ging iedereen beter samenwerken en registreren. We zitten weer kort op de bal en beschikken realtime over betrouwbare cijfers.”

  • Bekijk het ondernemerscollege: wat is de kracht van big data?

Foto van machine

Klankbord en adviseur

“Voorheen was je zo een dag bezig om up-to-date stuurinformatie uit te draaien. Met de dashboards die we nu hebben opgezet, is het voor de controller een kwestie van een druk op de knop”, legt Jan-Willem uit. Peter: “Om op dit punt te komen, moest in eerste instantie tot in het extreme worden geteld. Met tellen verdienen we ons geld natuurlijk niet. Dat tellen bouwen we nu weer af en we richten ons weer helemaal op dat waar we goed in zijn: produceren! Jan-Willem blijft ons klankbord en adviseur.”

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief