Gecontroleerd groeien

MKA a

De MKA Groep is een ondernemende kaakchirurgische zorgorganisatie met tien locaties. De ambitie is uit te groeien tot een van de grootste kaakchirurgische organisaties in Nederland. “Interne beheersing en controle zijn cruciaal om te weten of groei op een bepaald moment verantwoord is”, aldus Charles Versluys, algemeen directeur MKA Groep. “Baker Tilly is op dat gebied onze sparringpartner en kijkt kritisch mee als we bijvoorbeeld een praktijk willen overnemen. De zorg is bekend terrein voor hen. Ze weten waar ze over praten.”

Covid-19

De MKA Groep is een ambitieus bedrijf in beweging, maar in maart 2020 viel alles stil. Covid-19 veranderde de wereld. “Vanwege het virus konden alleen spoedbehandelingen doorgaan. Andere afspraken werden afgezegd. Onze zorg was meteen: wat betekent deze omzetdaling voor onze organisatie?”, blikt Charles terug. Armando: “We hebben meteen gebeld om te sparren over hoe hierop te reageren. In overleg hebben we de NOW-aanvraag gedaan.” Dennis vult aan: “Dat was voor MKA nog een complex vraagstuk, want rond 1 april 2020 was net de transactie met een nieuwe aandeelhouder rond. We hebben daarom veel overleg gehad en geadviseerd op welk niveau de NOW-verantwoording opgesteld moest worden. Er waren immers nieuwe aandeelhouders bijgekomen.” Op 22 april stond de MKA Groep weer in de startblokken. De bereidheid van de patiënten om te komen was groot. “In zes maanden tijd hebben we de achterstand die we hadden opgelopen, weg kunnen werken”, blikt Charles terug.

Groei

De MKA Groep heeft de eerste coronagolf goed doorstaan. De blik is weer op de toekomst gericht. De organisatie focust op samenwerkingsverbanden van MKA praktijken en individuele MKA chirurgen, onder andere door MKA verzelfstandigingen van ziekenhuizen. Dennis en Armando worden in dit traject betrokken en denken mee. “Ze benoemen ook de uitdagingen in de groei. Bijvoorbeeld op het gebied van CAO’s en de optimalisatie van processen in een grotere organisatie. Het is een grote plus dat ze de zorgsector goed kennen”, aldus Charles. “Onze ervaringen in het bedrijfsleven integreren we in de zorgorganisatie MKA”, voegt Armando toe. “De zorg heeft te maken met steeds strengere regel- en wetgeving. De druk op kosten en kwaliteit is hoog. Wij snappen dit en helpen MKA binnen dit speelveld de juiste stappen te nemen.”

Interne beheersing en controle zijn cruciaal om te weten of groei op een bepaald moment verantwoord is.

Over de MKA Groep

De MKA Groep levert sinds 2012 kleinschalige kaakchirurgische zorg op tien locaties verspreid door Nederland. Patiënten ervaren de zorg als persoonlijk en gastvrij en vinden het prettig om voor een relatief kleine ingreep dichtbij huis terecht te kunnen. De organisatie kijkt met een bedrijfsmatig oog naar de medische praktijk en kan daardoor uitstekende zorg leveren voor een goede prijs.