Skip to content

DUMAVA subsidie ook in 2024 aan te vragen: grijp deze kans tot verduurzaming van uw maatschappelijk vastgoed!

Gepubliceerd op: 04 december 2023
Type publicatie Kennisartikel
Gerelateerde onderwerpen

Goed nieuws voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed. Vanaf 22 april 2024 is de subsidie duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) opnieuw aan te vragen. Met een budget van maar liefst €  237,5 miljoen biedt deze regeling een uitgelezen kans om duurzaamheidsmaatregelen te treffen.

Wat houdt DUMAVA in?

DUMAVA is dé kans voor eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed om hun panden te verduurzamen. Denk aan scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen en rijksmonumenten.  De subsidieregeling biedt financiële ondersteuning voor duurzaamheidsmaatregelen.

Wat verandert er in 2024?

De subsidieregeling wordt aangescherpt om eigenaren aan te moedigen substantiële stappen te zetten in verduurzaming. Het budget voor integrale projecten wordt verhoogd met een subsidiepercentage dat kan oplopen tot 40%. Deze verschuiving wordt gefinancierd door het subsidiepercentage voor losse maatregelen te verlagen van 30% naar 20%. Bovendien wordt het maximale subsidiebedrag per aanvrager verlaagd van € 2,5  naar € 1,5 miljoen, waardoor meer aanvragers de kans krijgen subsidie te ontvangen. Maar liefst 70% van het totale budget wordt gereserveerd voor integrale renovaties. Daarnaast worden de eisen aangescherpt en enkele maatregelen met een korte terugverdientijd, zoals LED-verlichting, verdwijnen van de maatregelenlijst.

Maatschappelijke doelen DUMAVA

DUMAVA is niet alleen een kans voor individuele vastgoedeigenaren.  De jaarlijkse openstelling van de DUMAVA-subsidieregeling heeft als bredere maatschappelijke doelen:

  • versnelling van het tempo van verduurzaming van maatschappelijk vastgoed

  • vermindering van het energieverbruik

  • een bijdrage leveren aan de nationale en Europese ambitie om de CO2-uitstoot te verminderen

Grijp uw kans!

Noteer als eigenaar van maatschappelijk vastgoed 22 april 2024 alvast in uw agenda, want dan gaat de subsidieaanvraagronde van start.

Ons team van Business Advisory – Gebiedsontwikkeling & Vastgoed helpt u graag om uw duurzaamheidsdoelen te verwezenlijken en staat paraat om u te begeleiden bij het subsidieproces.

Vragen?

Heeft u  vragen of ondersteuning nodig bij het indienen van uw aanvraag? Neem dan contact op met Iris Kuiper via +31 (0)6 29 66 25 46 of [email protected]. Samen maken we de weg vrij voor een duurzamere toekomst!

Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden u aan om met uw Baker Tilly adviseur te overleggen over de impact hiervan.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief