In 12 stappen naar een soepel reorganisatieproces

Soms vragen de omstandigheden u als ondernemer om moeilijke beslissingen te nemen. Denk aan ‘rode cijfers’ of businessmodellen die onder druk staan, waardoor u noodgedwongen moet besluiten te reorganiseren. In veel gevallen leidt een reorganisatie tot het vervallen van functies en daarmee tot gedwongen ontslagen. Onze arbeidsrechtjuristen hebben voor u inzichtelijk gemaakt wat er komt kijken bij een reorganisatie die leidt tot ontslag van werknemers.

Stappenplan voor een soepel reorganisatieproces

Een reorganisatie kent namelijk enkele belangrijke formaliteiten en verplichtingen waar u als werkgever aan moet voldoen. In ons stappenplan hoeft niet elke stap op uw situatie van toepassing te zijn, maar het is een handig hulpmiddel bij een goede voorbereiding en het zorgvuldig doorlopen van het reorganisatieproces.

De stappen op een rijtje:

 1. Maak een reorganisatieplan
 2. Dien een adviesaanvraag in bij de OR
 3. Zorg voor adequate functieomschrijvingen
 4. Meld uw reorganisatieplannen bij het UWV en vakbonden
 5. Volg de afspiegelingsregels
 6. Sociaal plan?
 7. Ontslag: óf via een vaststellingsovereenkomst óf via het UWV
 8. Zet transparante communicatie in voor een soepele transitie
 9. Bereid uw leidinggevenden voor op het brengen van slecht nieuws
 10. Check of werknemers herplaatst kunnen worden
 11. Begeleid uw ontslagen werknemers
 12. Bied nazorg aan werknemers die blijven.

Lees meer over bovenstaande stappen in ons stappenplan reorganiseren. Download het stappenplan!

Wij staan u graag bij in dit proces!

Bij een reorganisatie komt er veel op u als ondernemer af. Onze arbeidsrechtjuristen en HR-consultants helpen u in graag deze roerige tijden. Wij zorgen ervoor dat u goed geïnformeerd bent over het proces en adviseren u over de verschillende mogelijkheden. Bovendien kunnen wij u veel werk uit handen nemen: van het begeleiden van adviestrajecten met de OR of onderhandelingen met de vakbond tot het voeren van een ontslagprocedure bij het UWV, het opstellen van vaststellingsovereenkomsten en het voeren van ontslaggesprekken met uw werknemers.

Interesse om vrijblijvend te verkennen hoe wij u kunnen helpen? Neem dan contact op met Nienke Lemmink of Jolijn van den Bosch.