Skip to content

Internationale groei

Steeds meer ondernemers kiezen voor uitbreiding naar het buitenland. Vooral binnen de EU is het steeds makkelijker om een nieuwe markt aan te boren. Maar hoe geeft u uw internationale groei vorm? Kan het vanuit uw Nederlandse onderneming of wilt u een buitenlandse vestiging openen? Neemt u werknemers in het buitenland in dienst? Welke btw-verplichtingen spelen er? En hoe zit het met de belastingheffing?

Elke keuze die u maakt, brengt voordelen, nadelen en soms verplichtingen met zich mee. Wij brengen deze stappen helder voor u in kaart. Baker Tilly heeft namelijk alle expertise in huis om u bij te staan en u te ondersteunen in uw internationale groeiambities. Onze adviseurs helpen u dan ook graag op weg!

De eerste stappen

Met uw onderneming de grens over. Of u dat nu doet met kleine stappen of grote sprongen, een goede voorbereiding is het halve werk. Waar moet u bij internationale groeiplannen vooraf rekening mee houden op het gebied van distributie, belastingrecht en arbeidsrecht?

Distributiemodellen

Dropshipping, directe levering, of verkoop via een platform: Welk distributiemodel past het beste bij uw internationale groeiambities?

Lees meer

Arbeidsrecht bij buitenlandse tewerkstelling

Is uw personeel tijdelijk of structureel werkzaam in het buitenland? Let dan op de arbeidsrechtelijke aspecten. Bijv. het toepasselijke arbeidsrecht, de arbeidsvoorwaarden, cao, pensioen en meldingsverplichtingen.

Lees meer

Rechtsvorm en vaste inrichting

Uw onderneming uitbreiden in het buitenland: Hoe pakt u dat aan? Is er sprake van een vaste inrichting? Wanneer is een lokale rechtsvorm gewenst?

Lees meer

Uw belastingpositie bepalen

Als u wilt weten waar u fiscaal aan toe bent, moet u eerst uw belastingpositie bepalen. Bij internationale groei kan dat wel eens ingewikkeld zijn, maar zo weet u wel vooraf wat uw verplichtingen zijn én waar mogelijk kansen liggen. Zo heeft u duidelijk in beeld waar u belasting moet betalen.

Loonbelasting

Als u personeel in het buitenland laat werken, let dan goed op de gevolgen voor de loonbelasting. Welke aandachtspunten zijn er bij internationale groei en personeel over de grens?

Lees meer

Btw en groei

Internationale groei en btw gaan hand in hand, maar uw positie is niet altijd even helder. Waar moet u op letten? Wanneer moet u buitenlandse btw in rekening brengen? En hoe zit het met registraties?

Lees meer

Inwonerschap en inkomstenbelasting

Als u in het buitenland onderneemt, wilt u uw persoonlijke belastingpositie helder hebben. Hoe zit het met heffing van inkomstenbelasting, als u bijv. een vof of eenmanszaak heeft? En hoe wordt dubbele heffing bij internationale groei voorkomen?

Lees meer

De positie van de DGA / bestuurder

De bestuurdersbeloning voor werkzaamheden in het buitenland kent een ingewikkelde fiscale behandeling. Welk land mag het inkomen belasten? Hoe zit het met het gebruikelijk loon voor de DGA? En hoe voorkomt u dubbele heffing?

Lees meer

Internationale afspraken en verplichtingen

Dat er bij internationale groei meer komt kijken dan alleen de Nederlandse regels, mag geen verrassing zijn. Maar hoe zorgt u dat u de juiste registraties en documentatie heeft en op de juiste plek de juiste belastingen betaalt? En hoe voorkomt u dubbele belastingheffing?

Foto van tablet in handen

Voorkoming van dubbele belasting

Soms willen meerdere landen hetzelfde inkomen belasten. Belastingverdragen kunnen dan uitkomst bieden. Hoe werken belastingverdragen, en hoe helpen zij dubbele belastingheffing te voorkomen?

Lees meer

Sociale zekerheid

Werken uw medewerkers in het buitenland? Dan moet u de positie voor de sociale zekerheid helder hebben, ook bij tijdelijk werk. Wat zijn uw verplichtingen en waar moet u rekening mee houden?

Lees meer
Foto van handelshaven

Douaneformaliteiten

Verkoopt u goederen aan afnemers buiten de EU? Dan is er sprake van uitvoer. Weet u met welke extra administratie, documentatie en vergunningen u dan rekening moet houden?

Lees meer

Transfer Pricing

Zorg bij uitbreiding naar (of groei in) het buitenland dat u uw transfer pricing-positie helder heeft! Welke verplichtingen kunnen er voor uw onderneming gelden?

Lees meer

.

Interview met Marijn Verhagen

Partner Tax Advisory

“Door van tevoren de mogelijkheden en verplichtingen goed in kaart te brengen, kun je de juiste keuzes maken en voorkom je onaangename verrassingen”

Lees het interview

Interview met Marisa Hut

Partner VAT & Customs Advisory

“Voor de ondernemer die zich vóóraf goed laat adviseren, hoeft de btw geen drempel voor internationale groei te vormen!”

Lees het interview

Interview met Tamara van den Broek

Sr. Manager Employment Advisory

“Zodra een werknemer in het buitenland gaat werken, moet je nagaan welke gevolgen dit heeft. Vanaf dag één al of liefst zelfs daarvoor.”

Lees het interview

Baker Tilly Bites videoserie

Internationale groei en structurele keuzes

Belastingadviseur Marijn Verhagen bespreekt een aantal punten om bij het maken van uw plannen rekening mee te houden.

Kijk de video

Welk distributiemodel past bij uw internationale groeiambities?

Btw & Douane-expert Marisa Hut bespreekt drie populaire distributiemodellen om uw internationale groeiambities waar te maken.

Kijk de video

Personeel & arbeidsrecht bij internationale groei

Global Mobility-expert Tamara van den Broek bespreekt een aantal belangrijke aandachtspunten bij internationale groei en buitenlandse tewerkstelling.

Kijk de video

.

.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief