Skip to content

Internationaal groeien met een goede voorbereiding en de juiste ondersteuning

Gepubliceerd op: 31 juli 2023
Type publicatie Kennisartikel

“Ondernemen in het buitenland lijkt een flinke uitdaging, maar met de juiste ondersteuning liggen de kansen voor het oprapen.” Marijn Verhagen, Partner Tax Advisory bij Baker Tilly, adviseert zijn klanten regelmatig over internationale groei. Van kleinere ondernemers en grotere familiebedrijven tot multinationals. “Of het nu gaat om de eerste stap over de landsgrens, het opschalen van de buitenlandse activiteiten of het optimaal inrichten van een grote internationale structuur: de fiscale gevolgen spelen een belangrijke rol. Als ondernemer moet je dit scherp hebben om de juiste keuzes te kunnen maken.”

Gaat het dan vaak mis bij internationale groei? “Veel van onze klanten zitten al jaren bij Baker Tilly. We weten wat er speelt en hebben een goede band opgebouwd. Als er internationale plannen zijn, dan is de drempel om ons even te bellen heel klein. Samen bespreken we dan hoe die groei kan worden ingericht.”

Maar het komt weleens voor dat een ondernemer simpelweg niet beseft dat zijn uitbreiding heeft fiscale gevolgen heeft. “Ik spreek regelmatig nieuwe klanten die zich volledig hadden gefocust op het ondernemen, zonder stil te staan bij fiscale gevolgen en verplichtingen. Het kan soms ook onoverzichtelijk zijn, omdat zo veel afhangt van de specifieke feiten en omstandigheden.”

Marijn licht dit toe aan de hand van een voorbeeld: een Nederlandse BV die producten gaat verkopen in Duitsland. “Op het eerste gezicht zou je denken: Nederlandse BV, dus Nederlandse belastingheffing. Business as usual. Maar de Duitse belastingautoriteiten kunnen daar anders over denken. Zeker wanneer er bijvoorbeeld een bedrijfspand in Duitsland aanwezig is, of personeel in Duitsland werkt. Dan kan er een zogenoemde ‘vaste inrichting’ zijn.” Als dat zo is, zal Duitsland belasting willen heffen over het deel van de winst dat aan die vaste inrichting is toe te rekenen. “Dat soort gevolgen wil je natuurlijk van tevoren helder hebben.”

De juiste keuzes

Het vaststellen van de belastingpositie van de onderneming is dan ook cruciaal. Een goed gesprek is vaak de eerste stap. Wat zijn de plannen? Welke ambities heeft de ondernemer, en hoe kunnen die worden waargemaakt? “Door van tevoren de mogelijkheden en verplichtingen goed in kaart te brengen, kun je de juiste keuzes maken en voorkom je onaangename verrassingen”, vervolgt Marijn. “Wij helpen die groeiambities concreet vorm te geven. Hoe zit het bijvoorbeeld met de financiering en het distributiemodel? Is een buitenlandse rechtsvorm gewenst of noodzakelijk? En wat is de langetermijnvisie? We bespreken de keuzes, de kansen en de aandachtspunten. Niet alleen vanuit het perspectief van de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting overigens. We schakelen ook met onze Employment Advisory specialisten in voor HR- en loonbelastingvraagstukken. Of onze VAT & Customs Advisory experts, om de btw- en douanegevolgen in kaart te brengen. We hebben alle expertise in huis. Dat is wel zo prettig voor onze klanten: full-service dienstverlening.”

Opvolging en begeleiding

Het blijft uiteraard niet enkel bij het bespreken van plannen. Marijn en zijn collega’s begeleiden ook de uitrol van de groeiplannen, en helpen ondernemers doorlopend ‘in control’ blijven. Met pro-actief advies over nieuwe wetgeving, maar ook met hulp en ondersteuning bij registraties en aangiften.  “Ondernemers willen weten waar ze aan toe zijn. Vandaag nog, niet pas achteraf. Wij zorgen dat ze bij elke stap goed op de hoogte zijn van hun belastingpositie en verplichtingen. De uiteindelijke belastingaangifte is eigenlijk het sluitstuk: als ondernemer wil je dan niet voor verrassingen komen te staan.“

Internationaal netwerk

Bij internationaal ondernemen hoort ook een adviseur met internationale bereik. “Als onderdeel van het Baker Tilly International netwerk hebben we korte lijntjes met vertrouwde adviseurs over de hele wereld.” vertelt Marijn. “Mocht lokaal advies in het buitenland nodig zijn, dan zorgen we dat de ondernemer dat snel krijgt. Maar ook voor praktisch ondersteuning bij zaken als payroll, registraties en aangiftes kunnen we rekenen op ons internationale netwerk.”

Markt én wetgeving in beweging

Meebewegen met de ontwikkeling van de onderneming, de markt én de wet- en regelgeving is cruciaal. “Het is er inderdaad niet gemakkelijker op geworden,” vertelt Marijn. “De internationale wetgeving is de laatste jaren volop in beweging. Ondernemingen krijgen te maken met allerlei nieuwe wetten en rapportageverplichtingen. Bijvoorbeeld de Wet Minimumbelasting 2024, die volgend jaar ingaat. En ook transfer pricing speelt een steeds belangrijkere rol bij internationaal ondernemen.” Om al deze ontwikkelingen bij te kunnen houden is een adviseur onmisbaar. Marijn: “Met gedegen advies vooraf, onze pro-actieve ondersteuning en de kracht van ons internationale netwerk zorgen we dat u weet waar de kansen liggen, én de aandachtspunten.”

Meer weten over internationale groei? Onze experts zetten een aantal belangrijke aandachtspunten helder voor u uiteen. Lees hier meer óf neem direct contact op met onze adviseurs.

Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden u aan om met uw Baker Tilly adviseur te overleggen over de impact hiervan.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief